Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Izgubljeni v megli

Slovenske novice - Boštjan Fon: Akciji sta resno opozorilo gornikom pred začetkom jesenske gorniške sezone.

KRANJ – Morda bi sporočili regijskega centra za obveščanje spregledali sredi največje poletne gorniške sezone, toda konec septembra in v tednu, ko se je skozi vrata že prikobalila jesen, sta informaciji o dogajanju v gorah nemara veliko bolj resno opozorilo, kot se sprva zdi.

Proti sobotnemu popoldnevu so v nekaj minutah aktivirali gorske reševalce iz Radovljice, Tržiča in Bohinja. Najprej so morali na teren reševalci, ki pokrivajo območje Karavank, razlog navajajo v poročilu: »Na vrhu Suhega ruševja sta se zaradi goste megle izgubili planinki. Posredovali so reševalci Postaje GRS Radovljica in Tržič, ki so ju našli in varno pospremili v dolino.« Za njim so šli proti Žagarjevemu grabnu v Ukancu bohinjski reševalci. Planinka je pri sestopu padla in se huje ranila, reševalci pa so jo na kraju dogodka oskrbeli, jo s pomočjo nosil prenesli do spodnje postaje žičnice Vogel ter jo predali blejskim reševalcem, da so jo prepeljali v bolnišnico na Jesenice.

Akciji sta glasno opozorilo pred jesensko planinsko sezono, saj je bila situacija v obeh primerih vremensko pogojena s slabimi in nemara celo neobvladljivimi razmerami. Žagarjev greben nad Ukancem je znan predvsem smučarjem, zanj že ob dričanju po snežni podlagi v kristalno jasnem zimskem dnevu velja, da je lahko ob strminah, ki ga krasijo, zoprno nevaren. Planinki, ki sta se izgubili v Karavankah, sta bili na mejnem območju z Avstrijo, kjer sta dve zelo zahtevni in neoznačeni poti na Palec in Zelenjak, obstaja pa tudi zelo zahtevno brezpotje v grapo Ipsilon v smeri Vrtače. Obupno gosta megla v povezavi s takim terenom je celo za zelo izkušenega gornika prežeča past.

Glede na dejstvo, da je letos v naših gorah umrlo že 13 gornikov, v celotnem lanskem letu pa 15, bi veljalo v naslednjih tednih, ko se bodo vremenske razmere v gorah hitro spreminjale, temeljito razmisliti, preden se odpravite na turo: kam, po kateri poti, s kakšno opremo in predvsem, ali smo psihofizično sploh pripravljeni na razmere, ki bodo v gorah iz tedna v teden bolj zahtevne.

Boštjan Fon 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije