Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Velikani Himalaje - razstava fotografij Vikija Grošlja

MMC RTV SLO: 14 osemtisočakov v filmih, knjigi in na fotografijah 

Te dni s pročelja stavbe RTV Slovenija v mimoidoče zre štirinajst himalajskih osemtisočakov. Na glavnem vhodu TV Slovenija so odprli razstavo fotografij alpinista, pedagoga in pisatelja Vikija Grošlja, Velikani Himalaje.

Razstava fotografij zaokrožuje serijo televizijskih oddaj o najvišjih vrhovih našega planeta in njihovem osvajanju, nastala pa je v dolgoletnem sodelovanju med Televizijo Slovenija in Planinsko zvezo Slovenije.

Štirinajst delov serije Velikani Himalaje pripoveduje zgodbo o slovenskih vzponih - tako o trenutkih zmagoslavja kot o trenutkih obupa in o tragedijah na gorah sveta, ki presegajo višino 8.000 metrov. "Štirinajst filmov kot zaokrožena celota prikazuje ne le slovenske dosežke, ampak so ti umeščeni v največja svetovna dogajanja na osemtisočakih," pravi avtor Viki Grošelj, ki se je med letoma 1975 in 2011 udeležil kar sedemnajstih odprav na osemtisočake in enajstkrat stopil na njihove vrhove. Prva v seriji, oddaja o Makaluju, je bila na sporedu TV Slovenija na začetku leta 2006.

Izšla tudi knjiga Velikani Himalaje
Svoje izkušnje in izkušnje kolegov alpinistov o vzponih na himalajske velikane Makalu (8.463 m), Manaslu (8.163 m), Broad Peak (8.047 m), K2 - Čogori (8.611 m), Daulagiri (8.167 m), Mount Everest (8.848 m), Gašerbrum I (8.068 m), Kangčendzenga (8.586 m), Čo oju (8.201 m), Nanga Parbat (8.125 m), Gašerbrum II (8.035 m), Lotse (8.516 m), Anapurna (8.091 m) in Šiša Pangma (8.046 m) je strnil tudi v knjigo, naslovljeno enako kot serija. V njej še izčrpneje osvetljuje in pojasnjuje uspeh slovenskih alpinistov, ki so leta 1975 preplezali prvi vrh, Makalu, dvajset let pozneje pa še zadnjega, Anapurno, in Slovenijo kot deveto na svetu postavili na zemljevid držav, ki jim je to uspelo. In s tem tudi sami postali velikani Himalaje.

"Nikjer na svetu ni tako zahtevnih pogojev za bivanje, kaj šele za plezanje, kot na najvišjih vrhovih našega planeta. To je predvsem na tistih, ki segajo več kot 8.000 metrov visoko," je v knjigi zapisal avtor in dodal, da je kljub temu v Himalaji za dviganje meja mogočega "še ogromno, ogromno prostora".

Odprtje razstave Velikani Himalaje so poleg avtorja z nagovori pospremili minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo, generalni direktor RTV Slovenija mag. Marko Filli, odgovorni urednik Kulturnega in umetniškega programa TV Slovenija, Andraž Pöschl in predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik.

A. P.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije