Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Popolnost pod Pohorjem

Večer, Šport: Zarja Černilogar in Miran Vauh sta v Mariboru slavila na zadnji tekmi in v skupnem seštevku evropskega pokala.

Lepšega scenarija za zaključek sezone v evropskem pokalu v spustu z gorskimi kolesi si ne bi mogli zamisliti. Zarja Černilogar si je skupno zmago že zagotovila pred prihodom na progo pod pohorsko vzpenjačo in je s četrtim zaporednim uspehom prevlado le še potrdila, prvenec pa je Miranu Vauhu v slovenskem obračunu z Žigo Pandurjem prinesel vrhunec kariere.

"Odlična proga. Uživam," se je v cilju smejal mladinec Aljoša Mlakar, ki je bil kot njegovi tekmeci od blata neprepoznaven. Ni mu bilo niti mar, da je nekje na poti izgubil menjalnik. Saj je kot prvi pripeljal v cilj, končal pa kot enajsti. Občinstvo ni delilo navdušenja nad vremenom. Dež, blato, megla, zato se je v dveh dneh pod Pohorjem zbralo le nekaj deset gledalcev. Še kakšna četrtina napovedanih kolesarjev ni prišla v Slovenijo, med 198 nastopajočimi ni bilo četrte na svetu Francozinje Myriam Nicole in ne devetega, njenega rojaka Remija Thiriona. Je pa Černilogarjeva premagala celo tretjo spustašico sezone Britanko Manon Carpenter. In to dvakrat, v kvalifikacijah in finalu. Prvič navkljub padcu za štiri sekunde, drugič za neverjetnih 15 sekund. Še za dodatnih enajst je zaostala tretja Italijanka Alia Marcellini.

"Zarja je bila izjemno hitra, isto kot dan prej na skoraj suhi progi. Malo sem razočarana, a sem se prišla v Maribor le malo pozabavat po koncu sezone svetovnega pokala. Morda sem bila malo preveč previdna, ker je bilo spolzko, temno, povsod drevesa. Trudila sem se, da bi uživala v vožnji," je dejala šele 20-letna Carpenterjeva, ki je prvič v svetovnem pokalu nastopila pred tremi leti prav v Mariboru. Srečnem kraju za 24-letno Kranjčanko. "Zabava se lahko prične. Presenečena sem nad rezultatom. Ta proga mi leži. Bilo je super, na robu padca, včasih nisem vedela, če bom padla, a se mi je vedno uspelo rešiti. Vožnja je bila skoraj popolna. Premagala sem punco, ki je veliko ime v tem športu. Vesela sem, itak," je povedala Zarja Černilogar.

V moški konkurenci (133 kolesarjev, 14 Slovencev) je bilo bolj tesno. Po kvalifikacijah sta bila Žiga Pandur (4. mesto) in Miran Vauh (6. mesto) izenačena po številu točk v skupnem seštevku. Pred njima je še bil Britanec Joe Connell (19. mesto), a je dokaj komplicirana matematika že napovedovala skupno zmago domačega kolesarja. Evropski pokal je odločila napaka državnega prvaka Pandurja, ki je osvojil peto mesto. Drugi je bil Avstrijec David Trummer (zaostanek 2,5 sekunde), tretji Britanec Ruaridh Cunningham (3,9). Slovenski uspeh so dopolnili Jure Žabjek (7. mesto), Miha Ivančič (11.) in Jan Cimperman (13.). "Kdor je bil boljši ta dan, je zmagal, fer je bila ta igra. Zadovoljen sem tudi s petim mestom in drugim skupno. Proga je bila že načeta, spregledal sem, da manjka del 'bande', in skoraj šel s proge. Vesel sem za Mirana, ki se že nekaj časa trudi. Celo sezono je imel smolo v svetovnem pokalu," je povedal 22-letni Pandur, ki je pred dvema tednoma v avstrijskem Leogangu s 25. mestom dosegel najboljšo slovensko uvrstitev v svetovnem pokalu.

Devet let starejšemu Vauhu je vsaj zaključek sezone uspel, kot si je želel. Čeprav ga je še v kvalifikacijah spremljala smola, ko je ujel tekmovalca pred seboj in izgubil nekaj dragocenih sekund. Zaradi mraza na Bellevueju je start finala pričakal kar v avtu. "Dal sem vse od sebe, poskušal narediti čim manj napak. Skočil sem čez vse skoke, čez skale odpeljal skoraj brez zaviranja. Razmere so bile obupne, ampak dež in blato mi ustrezata," je v cilju razlagal Miran Vauh, ki pa ni kazal veselja. "Nikoli ne pokažem, sem pa zelo vesel. To je vrhunec moje kariere." In dobra popotnica za evropsko prvenstvo naslednji konec tedna v Bolgariji. Če ga bodo domači sploh tja pustili. "Nisem še povedal, da grem." (ug)

 

Vecer.si 30.09.2013

Zmagovalca v blatu: Zarja Černilogar in Miran Vauh
 
Zmagovalca v blatu: Zarja Černilogar in
Miran Vauh. (Igor Napast)

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije