Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prenovljen planinski dom pri izviru Soče

Železar (1973): Jubilejno leto slovenskega planinstva so gorniki počastili in proslavili s številnimi planinskimi in plezalnimi šolami, plezalnoalpinističnimi tečaji in tabori ter s številnimi zelo uspešnimi delovnimi akcijami.

Zasavski planinci iz Radeč so modernizirali in povečali planinsko postojanka na Prehodavcih, Gorjanci so povečali planinski objekt na prevalu Dolič pod Triglavom, planinci iz Mežice so zgradili novo planinsko kočo na Grohat planini pod Raduho, plezalci in alpinisti iz Kamnika so postavili gorsko zavetišče pod Dolgimi stenami na važnem križpotju pod Grintavcem, Mlinarskim sedlom, Dolgim hrbtom, Štruco in Skuto.
Moderno urejene in nujno potrebne sanitarije so dobile planinske postojanke: Erjavčeva koča, Pogačnikov dom, Zlatorog v Trenti in mnoge druge.
Jeseniški planinci so v počastitev 70-letnice planinstva v Dolini pod Triglavom, povečali in modernizirali svojo postojanko pri izviru Soče. Stavbo, ki je bila preje razpadajoči italijanski vojaški objekt, so prvič preuredili v skromen planinski dom v letih 1951-1953 in jo odprli za javnost 7. junija 1953. Po dvajsetih letih je dom nujno zahteval povečave in modernizacije.

V prenovljenem domu pri izviru Soče (876 m) so sedaj štiri sobe z eno do treh postelj in skupno prenočišče s skupaj 20 ležišč. Spodaj je prostorna jedilnica s kuhinjo in sanitarijami ter kiosk za prodajo spominčkov.
Prenovljen dom bodo jeseniški planinci izročili javnosti v nedeljo 21. oktobra.
Dela jeseniškim gornikom pa tudi v prihodnjih letih ne bo zmanjkalo. Čaka jih Špička nad gorenjo Trento, pod Jalovcem, že 75 let stara Erjavčeva koča na Močilih in še gradnja koče na Golici, Rožci ali razglednem Slemenu nad Vršičem in Planico.

Železar, 19. oktober 1973

   Železar

 

 19.10.1973

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27484

Informacije

Informacije