Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vzhodna smer - 07.09.13

GRS Celje - Brane Povše: V soboto zvečer me je dosegel klic iz 112 ravno pred večerjo na Okrešlju, kjer smo ves dan pridno delali ... Dodani fotografiji | PZS/komentarji

Akija v Vzhodni smeri Male Rinke nad Okrešljem

V soboto zvečer me je dosegel klic iz 112 ravno pred večerjo na Okrešlju, kjer smo ves dan pridno delali na našem novem zavetišču.
V steni Male Rinke sta onemogli dve plezalki.

Po pogovoru z eno izmed njiju in ogledu stene, sta mi s svetlobnim signalom točno pokazali kje sta. Nahajali sta se kakšnih 150 metrov pod vrhom stene in to preslabo oblečeni za preživetje noči v steni.
Na Okrešlju se nas je takrat nahajalo 9 reševalcev in takoj smo pograbili opremo in se napotili skozi Turski žleb proti vrhu Male Rinke.
Med potjo smo srečali »prijatelje« iz njunega alpinističnega odseka, ki pa si na žalost niso vzeli niti toliko časa, da bi v koči počakali na njuno vrnitev, saj so, kakor smo izvedeli kasneje, »morali« naslednji dan plezat v Klemenčo Peč.

Po vrveh smo se spustili do njiju in jima s pomočjo vrvne tehnike pomagali iz stene, nato pa ju navezane pospremili še skozi Turski žleb in na Okrešelj, kamor smo prispeli malo pred tretjo uro zjutraj, tako da smo, k sreči zamudil košarkarsko tekmo s Hrvati.

To je bila ena težjih reševalnih akcij zaradi naloženega grušča na vrhu stene in krušljivega zadnjega raztežaja direktnega izstopa iz smeri, predvsem pa zarade teme, saj se je vse dogajalo v soju čelnih svetilk.

Brane Povše

PZS/Komentarji
tine novak, četrtek, 12. september 2013, ob 20. uri
Predvsem brez antifrizza se ne gre v hribe!!! Sploh sedaj ko je potrebno počakati do 10h!!!

Darko Žnidar, četrtek, 12. september 2013, ob 18.03 uri
To pa je bila res "kolegialnost"
Vsak komentar je zaman...

Matej Kucler, četrtek, 12. september 2013, ob 12.34 uri
Seveda, ko pa planinec nima še dodatne hrane (sendviči) poleg žitnih ploščic za preživetje čez noč pa nastane cela panika, kako smo neodgovorni. Predpostavljam, da ima že vsak prvo pomoč v nahrbtniku in v njen folijo za pokrivanje čez noč, normalno rokavice, kapa, vetrovka, dodatna oblačila je pa vsem že jasno, da brez tega ni za it v gore. Planinska obutev to je sploh predpogoj za obisk gora. Na zavarovanih poteh še samovarovalni komplet, čelada, ferrate rokavice.

  13.09.2013



 
Kje so delali in - kje sta obtičali 

Fotografije (5) dodane 11. in 15.09.13

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije