Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Divja zver

Slovenec (1913): ... v zahodnoštajerskih planinah še vedno ni prišla v roke človeški pravici.

Dan za dnevom se prikazuje na drugih krajih, mori živino in izgine kakor kafra zopet v neznano smer. Zver mora biti čudno muhasta, ker se ne da vloviti ali ubiti od lovcev, ki prežijo z veliko slastjo nanjo ali nanje, če jih je res več. Nadučitelj Reiterer v Wettmannstattenu poroča listom, da se je v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja nahajal na teh planinah tudi nek volk, ki je na sličen način kot sedanja zver, moril živino. Enako je »nastopil « v l. 1851. do 1855. na »Stubalpi« volk, ki je predrzno vršil svoj posel. Dobili so ga 1. 1855. na čuden način. Ponoči je volk požrl domačega psa nekega kmeta; razun verige, na kateri je bil pes pripel je požrl volk celega psa. Ko je končal svojo večerjo, se je mirno vlegel v pasjo hišico in je zaspal. Zgodaj v jutro je domači hlapec opazil čudnega »psa« ter ga je s pomočjo drugih z vilami ubil. Mogoče, da tudi sedanjo zver doleti na čuden način njen »zasluženi« konec.

Po planinah, kjer se klatijo zveri, je že zapadel sneg do 1800 m v nižavi. Preganjanje zverine pa bo sedaj lažje, ker se ji bo lahko sledilo. Megla, ki leži sedaj skoro cel dan na planinah, lov na zverino zelo otežuje.
Danes, 13. t. m. se pa poda nadporočnik Zaje z nekim jako izurjenim dunajskim policijskim psom na lov na roparico. Pes je zelo drzen in spreten. Roparica jc 11. t, m, ponoči zopet raztrgala eno kravo, vredno 300 kron, v bližini gostilne »Wirtbartl«, odkoder je tri ure hoda na vrh Koralplanine.

Slovenec, 13. september 1913
 

13.09.1913

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije