Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 29.08.13

Primorski dnevnik: Izlet na Jerebico (2126 m) - Sass Putia v Dolomitih

Izlet na Jerebico

Jerebica je mogočna, 2126 m visoka in lepo oblikovana gora v vzhodnem delu Kaninove skupine.
Njen masiv zapira na severu in na zahodu dolini Možnico in Koritnico, kamor pada s strmimi, gladkimi stenami. Tudi na sever, proti Rabeljskemu jezeru je gora strmo odsekana. Od vsepovsod se nam Jerebica kaže kot eden velikih vrhov Julijskih Alp, njena mogočnost planinca vsakič prevzame.
Odbor Slovenskega planinskega društva iz Trsta je odločil, da priredi v nedeljo, 1. septembra 2013 planinski izlet z vzponom na Jerebico. Izletniki se bodo zbrali ob 6. uri na Opčinah pred hotelom Daneu. Z osebnimi avtomobili (na razpolago bo tudi društveni kombi) se bodo podali proti Nevejskemu sedlu do parkirišča pri Belem potoku, kjer se začne vzpon. Steza se vzpenja najprej strmo skozi gozd, nato med ruševjem in po melišču vse do Jezerskega sedla, kjer se italijanska pot združi s slovensko, ki prihaja iz Možice. Še vzpon do Krivega roba, kjer se v vsej svoji lepoti pokaže Jerebica.
Pot se nato odvija po zanimivem kraškem svetu, posejanem s škrapljami in žlebiči ter po izklesanih travnatih policah vse do vrha, ki obiskovalca nagradi s čudovitim razgledom.
Izlet ni posebno zahteven, je naporen, saj je predvidenih približno 7 ur hoje, med vzponom pa je treba premagati 1137 m višinske razlike. Obvezna planinska oprema. Za morebitne informacije pokličite na tel. številko 040 41302S (Marinka).

Sass Putia v Dolomitih

Goriški planinci se odpravljajo na dvodnevni izlet v Dolomite: 7. in 8. septembra se bodo povzpeli na markantni vrh Sass Putia, ki na severovzhodu zamejuje osrednji del Dolomitov. Nahaja se na območju narodnega parka Odle/Puez kjer je tudi znana skupina vrhov, visokih nekaj nad tri tisoč metrov, z ladinskim imenom Odle (Igle), v nemščini pa Geisler.
Prvi dan se bodo z izhodišča (okrog 2000 m nadmorske višine) povzpeli do planinske koče Genova, ki je bila postavljena še v letih pred prvo svetovno vojno in je v glavnem ohranila izvirno podobo. Koča je na višini nekaj nad 2.300 metrov. Hoje bo približno dve uri.
V nedeljo je v načrtu vzpon na osrednji vrh Putia/Peitlerkofel po normalni poti, ki je deloma zavarovana. Do vrha je približno tri ure zmernega vzpona. Sledi spust do sedla v bližini zavetišča Genova in nato povratek na izhodišče po krožni poti, ki na severovzhodu obdaja vrh. Vsega dve do tri ure hoje.
Prevoz: z minibusom, ki bo odpeljal v soboto, ob 7. uri iz Gorice. Trenutno so v avtobusu prosta še tri mesta. Informacije in prijave: Vlado - tel. 0481/882079.

 

  29.08.2013

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije