Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Noč groze v planinah

Jutro (1933): Med življenjem in smrtjo nad prepadom

Iz Rive pri Gardskem jezeru poročajo o nenavadnem in grozljivem doživljaju mlade alpinistke Marije Jelinekove iz Linca.
Mladenka se je bila odpravila z nekim svojim znancem na turo v odsek vršaca Rochette, ki je visok 1500 m. Srečno sta prišla na vrh, kjer sta se odpočila ter se nato jela vračati proti domu. Toda medtem se je bilo nenavadno zgodaj zmračilo. Turista sta zavoljo tega zapustila serpentinasto pot in jo mahnili po bližnjici meneč, da si bosta s tem prihranila nekaj časa. Na nekem odcepku poti sta šla vsak v svojo smer meneč, da bosta posamič lažje našla najkrajšo pot v dolino. Obljubila sta si, da se bosta ves čas iskanja poti sporazumevala s klicanjem.

Mrak je postajal čedalje gostejši in spremljevalec Jellinekove je bil res kmalu našel pravo pot. Ko pa je začel klicati svojo spremljevalko, se mu ni odzvala na noben klic.
Dekle je bilo zablodilo in prišlo na rob prepada, ki ga ni niti videla. Instinktivno je začela iskati opore, da ne bi zdrknila kam v globočino, pri tem pa se je pod njo utrgala plast zemlje. V grozi, ki jo je navdajala s temno slutnjo, se je oprijemala na vse strani, da bi se ujela. Slednjič se ji je posrečilo prijeti za neko drevesno koreniko. Z vsemi močmi se jo je krčevito oprijela in držala. Pri tem je na vse grlo klicala ljudi. Zaman. Njen glas je votlo odmeval v planinsko noč in zamiral v bobnenju hudournika, ki je drevel po strmini navzdol. Kljub temu pa mladenka ni izgubila prisotnosti duha. Krčevito se je oprijemala korenike v nadi, da bo le prišla pomoč.

Njen spremljevalec, ki se je bil medtem zbal za življenje Jellinekove, je urno odšel v dolino in obvestil o dogodku orožnike ter rešilno ekspedicijo, ki se je pod njegovim vodstvom napotila v planine. Iskali so več ur brez uspeha. Ker ni bilo od nikoder nobenega glasu, je spremljevalec naposled menil, da se je Jellinekovi primerila nesreča in je z delom reševalcev odšel domov. Samo štirje planinci so vztrajali in iskali dalje.

Kmalu je njih vodja Emilio Castroni odkril nesrečnico, ki je visela na koreniki nad prepadom. Z vrvmi povezan se je spustil do nesrečnice, jo privezal k sebi, nakar so ju tovariši potegnili kvišku.
Bil je že skrajni čas!! Jellinekovi so bile nad prepadom otrpnile roke in mladenka je bila tako izčrpana, da bi bila lahko vsak čas izpustila koreniko in treščila v prepad. Reševalna kolona jo je prenesla na nosilih v dolino, od tam pa so jo nemudoma peljali v bolnišnico, da si z zdravniško pomočjo opomore od nečloveškega napora in prestanega strahu.

Jutro, 26. september 1933

26.09.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije