Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Lev v štajerskih planinah?

29.08.1913

dLib.si

petek, 29. avgust 1913, ob 16:13, Boris Štupar, ogledov: 770

Slovenec (1913): Na Stubenalpi na Štajerskem že dalj časa med živino strahovito gospodari neka zver, ki je kljub vsem prizadevanjem tamošnjih lovcev ne morejo izslediti.

Nešteto glav živine je že raztrgala. Izpočetka so ljudje mislili, da se je pritepel odkod kak velik medved, potem so mislili na risa, volka, leoparda in končno so nekateri začeli trditi, da je zver kak podivjan pes. Sedaj pa so poroča, da je neki lovec, ki je s petimi drugimi šel nad neznano zver, doživel to-le: Kakih 20 korakov pred njim je iz gošče planila kaka 2 metra dolga in 1 meter visoka rmena žival z dolgim repom, na čegar koncu se je nahajal čop. Mož je od strahu kar okamenel. Zver je tedaj nenadoma v velikih skokih krenila v drugo smer. Ko je bila že kakih 200 metrov daleč, je prestrašeni lovec prišel k sebi in tovariše opozoril na zver, obenem pa jih svaril, naj ne streljajo, ker drugače bo po njih. Zver je medtem izginila. Polkovnik Spiess v Hermannstadtu je na podlagi poslanih sledi in podatkov že pred časom izrekel strokovno mnenje, da je zver v štajerskih planinah — jaguar ali pa lev, kar bi se z gornjim opisom živali popolnoma strinjalo.

Nesreča v gorah
Na Silberhornu v Švici je pri trganju planink ponesrečil 23-letni Hans Balmer. Pred očmi svojega očeta in brata je padel čez skalovje in se ubil.

Slovenec, 29. avgust 1913
 

eXTReMe Tracker