Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Sveta maša na Montblanku

01.09.1893

dLib.si

ponedeljek, 1. september 1902, ob 05:27, Boris Štupar, ogledov: 959

Slovenec (1893): Dne 9. t. m. sklenilo je 7 hribolazcev, priplezati na vrhunec gore Montblank.

Bili so to: vikar iz Pré Saint Didier Rev., Iv. Bonin, vikar iz Cogue, vikar iz Courmayeura, člen planinskega društva »Origon« in trije vodniki.
Duhovnik Bonin bil je poverjen od sv. očeta, da sme služiti sveto mašo na najvišjem vrhu Montblanka in v to svrho je prinesel seboj od turinskega nadškofa blagoslovljeni altarni kamen.

V sredo je dospela družba do planinske koče, kjer je prenočila; v četrtek so dospeli do druge, 4300 metrov nad morjem visoko. V petek zjutraj odrinejo do vrha Montblanka. Pot je bila težavna, ker je bilo neugodno vreme. Gosta megla obdajala je vrh. Dva hribolazca morala sta ostati v koči; vikarij Bonin in petero sodrugov dospelo je ob 9. uri dopoludne na najvišji vrh gore (4807 metrov); mraz je bil tak na vrhu, da sta voda in vino za sveto mašo zmrznila. Vodniki so postavili šotor iz snega, v kojem je vikarij iz Pré Saint Didier služil sv. mašo.
Veter je bil tako močan, da so vodniki morali držati šator, da se ni podrl. Po božji službi hiteli so hribolazci kar moči hitro nazaj, da so še o pravem času dospeli v Valletovo kočo in od todi doli v Courmayeur.

Slovenec, 1. september 1893
 

eXTReMe Tracker