Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Vremenski kotiček - 31.07.13

 16.01.2013

Uporabljane oznake: Nedeljski | vreme | Vremenski | Dnevnik

 

sreda, 31. julij 2013, ob 22:43, Franci Savenc, ogledov: 1003

Nedeljski dnevnik: Temperaturni rekordi

Ne kliči hudiča, ker še preveč rad sam pride, smo si mislili ob začetku pisanja o vročinskih valovih v tej rubriki in resnično je dobrih 14 dni po prvem zapisu o vročinskih valovih v naši rubriki Slovenijo zajel letošnji drugi vročinski val, v katerem so temperature skoraj presegle dosedanje rekordne vročinske maksimume.

Vročinski valovi s temperaturami nad 35 stopinj Celzija so v zadnjem desetletju postali dokaj reden pojav. Lani je bil posebno vroč avgust (med 18. in 24. avgustom 2012), v juliju pa so bili vročinski valovi v letih 2012, 2011, 2010,2007 in 2006.

Absolutni julijski temperaturni rekordi so bili po Sloveniji doseženi 5. julija 1950 (Ljubljana 37,6 stopinj Celzija, Črnomelj 40,6, Celje 39,4, Murska Sobota 39,8), s tem da je črnomaljski rekord tudi najvišja v Sloveniji izmerjena temperatura. Ob toplotni obremenitvi ne smemo pozabiti na ozonsko obremenitev, ki je te dni na širšem delu Primorske že presegla enourne opozorilne vrednosti. V Sloveniji potekajo avtomatske meritve ozona na 12 stalnih merilnih mestih državne mreže meritev kakovosti zraka in na 6 merilnih mestih dopolnilnih mrež. Koncentracija je močno odvisna od okolice, v kateri se meri. Zanimivo je, da so koncentracije ozona nižje tam, kjer je promet. Dušikov monoksid v izpušnih plinih reagira z ozonom v dušikov dioksid in zmanjša njegovo koncentracijo. To pa ne pomeni čiščenja zraka, ker je tam zrak slabši zaradi drugih plinov. Morda še to. Koncentracije ozona so na večjih nadmorskih višinah višje kot v dolini. Z izletom v gore se umaknemo vročini, ne pa tudi z ozonom onesnaženemu zraku, ampak smo ob določenih situacijah prišli še na slabše.

Priporočila za ravnanje občutljivim ljudem v času povišane koncentracije ozona v zraku pri tleh deloma sovpadajo s priporočili za obnašanje ob vročini, zlasti pa to pomeni zadrževanje v prostorih in izogibanje naporom. Za ozon so posebno občutljivi ljudje s težavami z ožiljem in pljuči.

Biovreme: Po krajši ohladitvi bo toplotna obremenitev spet vse višja. Sredi dneva in popoldne bo povišana tudi koncentracija ozona, tako da bo vremenski vpliv obremenilen, motena bo zbranost, glavoboli in migrene bodo pogostejši, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski znaki.

Napoved v besedi: Sončno bo in vse bolj vroče. Najvišje temperature bodo od 30 do 35 stopinj Celzija.

eXTReMe Tracker