Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinska slavnost ob koroški meji

Slovenec: Tržič, 20. avgusta 1933.

Zelenica je za planince zelo privlačna točka. Koča na Zelenici je bila prvotno namenjena smučarjem, a tudi v letnem času se ljubitelji Stola in Begunjščice zatekajo v Zeleniško kočo. Tudi koroški Slovenci radi prihajajo čez Ljubelj na Zelenico. Pred letom dni je v skalnih pečinah nad zeleniško kočo nesrečno končal svoje mlado življenje mladi Peter Krainer, član Slov. diletantskega odra v Borovljah. Na obletnico njegove smrti so se zbrali slovenski planinci od obeh strani državne meje, da se spomnijo v molitvi pokojnega tovariša.
Pri sv. maši, ki je bila tu pač prvič opravljena, se je zbralo po nizki cenitvi vsaj tristo planincev iz te in one strani državne meje. Sv. Mašo je spremljalo petje koroških Slovencev, ki so po sv. maši odpeli par žalostink. Ko je med sv. mašo mati blagojiokojnega Petra prejela sv. obhajilo, so mnogim zalesketale solze v očeh. Ko so pa Korošci odpeli »N'mav čez izaro,« so z materjo tudi drugi zaihteli.
Po opravljenih molitvah za pokojnega, je predsednik tržiške podružnice SPD pozdravil vse nevzoče planince, nakar se je tržiška pesem združila s koroško in so se planinci v bratski slogi razšli.

Slovenec, 22. avgust 1933
 

22.08.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije