Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nesreča na zavarovani plezalni poti

GRS Celje - Aleš Kovač: 27. julija 2013 se je zgodila nesreča na zavarovani plezalni poti na Gonžarjevi peči v Vinski Gori, ki se je končala tragično./Slovenske novice

To je že druga takšna nesreča v tem plezalnem poligonu, ki je sicer zgledno urejen in vzdrževan.

Moški je malo pod vrhom poti padel, ker pa pri tem ni bil ustrezno varovan je bil padec zanj usoden. Vzrok za nesrečo lahko verjetno iščemo v pomanjkljivem znanju in neustrezni opremi, ki je na t.i. feratah ključnega pomena. Na jeklenici smo našli popkovino sestavljeno iz (pre)tanke pomožne vrvice in dveh matičark, ki sta bili neprimerni za varovanje na jeklenici, dodatne popkovine za varovanje pri prepenjanju čez varovala ni bilo.

Treba se je zavedati, da so padci na feratah, kljub močnim in zanesljivim klinom lahko zelo nevarni, in le primerna oprema ter izkušenost lahko preprečijo hujše posledice. V zadnjem času je bilo kar nekaj odpoklicev opreme za ta namen, ki se je izkazala za nevarno.

Če ste v dvomih o ustrezni usposobljenosti, je bolje, da najamete ustreznega vodnika ali se poučite o pravilni izbiri in uporabi opreme!

Aleš Kovač


Gornik omahnil 
v globino in umrl

Slovenske novice - 30.07.2013: »Slišati je bilo le še krik«, in Ljubljančan je mrtev obležal pod potjo.
VELENJE – V soboto zjutraj se je med vzponom po Gonžarjevi peči nad Vinsko Goro smrtno ponesrečil plezalec, 48-letni Ljubljančan. Na kraj nesreče so takoj prihiteli prizadevni celjski gorski reševalci, a moškemu ni bilo več mogoče pomagati. Poškodbe so bile prehude. Čeprav je Ljubljančan umrl na zavarovani in vzdrževani poti, odgovorni špekulirajo o najmanj dveh usodnih napakah, ki ju je gornik storil: imel je neustrezno opremo, in še to je narobe uporabljal. To je že druga tragična nesreča na Gonžarjevi peči.

Brane Povše, načelnik postaje Gorske reševalne službe Celje, je pojasnil, da se v takšnih primerih žal ne da izogniti najhujšemu. »Ni bil pravilno vpet. Planincem, ki se lotevajo podobnih vzponov, svetujem, naj si vsekakor priskrbijo ustrezen komplet, za katerega bodo odšteli le okoli 70 evrov, nato naj se čim bolje poučijo o pravilni uporabi. Ponesrečenec si je opremo izdelal sam.« Reševalci so ob truplu našli popkovino, sestavljeno iz pretanke vrvice in dveh matičark, neprimernih za varovanje na jeklenici, dodatne varovalne popkovine za pripenjanje čez varovala pa sploh ni imel. Gorski reševalci še opozarjajo, da se je treba zavedati, kako nevarni so lahko padci na feratah kljub močnim in zanesljivim klinom. Res pa je, da je bilo v zadnjem času več odpoklicev opreme, saj so proizvajalci ugotovili, da bi ta lahko bila nevarna.

Vzroke gre iskati tudi v pomanjkljivem znanju, čeprav je bil Ljubljančan po besedah soplezalca, 61-letnega Medvodčana, zelo izkušen planinec, pogosto je hodil po brezpotjih. Kakor je povedal policistom, je sam že priplezal na polico plezalne poti, kolega za seboj ni mogel videti, pa ga je zato povprašal, kdaj se bo povzpel do njega. Ta mu je odvrnil, da se že odpravlja, nato je bilo slišati le še krik. »Našli smo ga 10 metrov v strmini pod potjo. Naložili smo ga na gorska nosila in odpremili v dolino. Bil je takoj mrtev. Odneslo ga je dobrih 60 metrov globoko. Skotalil se je po ostri steni in nato v loku padel s spodnjega dela. Ni mogel preživeti,« še dodaja vodja reševalcev.

Gonžarjeva peč
Gonžarjeva peč leži na 575 metrih nadmorske višine, pot iz Vinske Gore do tja vzame okoli pol ure, premagati je treba 125 metrov nadmorske višine, trasa pa velja za izjemno zahtevno. Poleti priporočajo uporabo varnostne čelade in kompleta za samovarovanje, pozimi so obvezne še dereze.


Na prošnjo svojcev ponesrečenega objavljamo naslednje pojasnilo:

»V članku in podpisu pod sliko je bilo izpostavljeno, da je ponesrečenec uporabljal doma narejen varovalni komplet, kar ga za nepoznavalce prikazuje v nekoliko čudni luči. Mnogi so članek namreč napačno razumeli, kot da je ponesrečenec počel nekaj, česar ne bi smel, in da je prav doma narejen komplet vzrok za nesrečo, kar nikakor ne drži. Komplet, gre za vrv in dva karabina, ob pomoči katerih se povežeš z jeklenico ali s klinom, si namreč po oceni poznavalcev kar veliko plezalcev naredi samih, saj to ne zahteva nobenega posebnega znanja. Čeprav se velja strinjati z izjavo načelnika postaje Gorske reševalne službe Celje Braneta Povšeta, da je komplet bolje kupiti, to ni bil vzrok za nesrečo, pač pa, kot je potrdil tudi Povše, dejstvo, da ob padcu in strgani varovalni vrvici ponesrečenec ni bil pravilno vpet.«

Robert Pogačar SN -12.08.2013

27.07.2013


Gonžarjeva peč, opozorilo - zapis v vpisni knjigi

   
   

Foto: arhiv uredništva Gore-ljudje


Žurnal, SN, 24ur .../G-L: Omahnil 70 metrov ...

G-L: Ferate

Gonžarjeva peč - I.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Nesreča na zavarovani plezalni poti"

Matej Kucler,

Nisem strokovnjak, ampak gore sem v zadnjih 3-4 letih prečesal po dolgem in počes, polet, pozim. Samovarovalni komplet tisti pravi (z zavorno ploščo oz. na trganjem) ne domači (neodogovorno, sila v padcu bi bila izjemna) je obvezen na vseh zavarovanih poteh. Vprašanja, ki se pojavljajo ali je potreben samovarovalni komplet na Hanzovi na Malo Mojstrovko so to neumna vprašanja. Vsak se mora sam odločit, ampak problematične so skale od proženje drugih, ki so nad nami, od razne slabosti, ki se pojavijo v steni, morda vrtoglavica pred višino in tisti čas, ko pride do teh težav se nenadoma lahko zapnemo za jeklenico ali na klin (ni prav veliko jeklenic na določenih zav. poteh, je pa velik več klinov) v tem primeru, padca nam sam. komplet reši življenje.

Sicer pa, če komu kaj svetuješ oz. pravijo soliš pamet te vzamejo za be*aka.

Moje slike:

https://picasaweb.google.com/114400986607884783562

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije