Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Srečanje z modrasom

četrtek, 25. julij 2013, ob 05:28, Peter Nagode, ogledov: 1851

Gorenjski glas: Jesenice - Modrasa je v objektiv ujel Branko Jensterle, član Planinskega društva Jesenice in markacist, na planinski poti do Zavetišča pod Špičkom, ...

... ko so markacisti pred nedavnim obnavljali markacije in urejali pot. Modrasi, ki dosežejo tudi velikost enega metra in so naše največje strupenjače, so v Sloveniji redki, srečati jih je mogoče le v goratem severozahodnem delu države. Zanje je značilen cikcakast vzorec na hrbtu in rožiček na nosu. Ob srečanju s človekom se umaknejo, le v primeru, ko ne najdejo izhoda, se branijo s sikanjem in ugrizom. Ugriz je sicer strupen, a po podatkih s spleta je strup gada štirikrat močnejši.

Modrasov ugriz za odraslega človeka ne bi bil smrten, bil pa bi nevaren za otroka, zlasti če bi ga pičil v vrat ali v kakšno večjo veno.

U. P.

Komentiraj (4):

Primož Auersperger, četrtek, 25. julij 2013, ob 16:45

Ko sem to prebral mi ni jasno o čem govorijo, kar se tiče razširjenosti bi rekel, da velja podatek za Laškega gada in ne za modrasa, o strupenosti pa sem do zdaj misli, da je modras najbolj strupena kača v Sloveniji. Lepo bi bilo, da bi tale "članek" pokomentiral kak biolog, če ne bomo laiki povsem zmedeni.

Primož Zupančič, četrtek, 25. julij 2013, ob 20:01

Tudi meni tole glede razširjenosti ni najbolj jasno. Kolikor mi je znano, je razširjen po celi Sloveniji?

Alenka Mihorič, sobota, 27. julij 2013, ob 10:59

https://sites.google.com/site/plazilcislovenijejihpoznamo/nasi-plazilci/modras

Primož Auersperger, sobota, 27. julij 2013, ob 11:11

Super! Hvala za izredno poučen link, se pravi smo se do sedaj prav učili.

eXTReMe Tracker