Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

V smrtnem strahu nad prepadom

28.07.1933

dLib.si

petek, 28. julij 1933, ob 05:27, Boris Štupar, ogledov: 917

Jutro (1933): 

Trojica mladih korziških kmetov je odkrila v globokem prepadu orlovo gnezdo in ker so vedeli, da se za orlove mladiče plačujejo visoke vsote, so sklenili, da bodo gnezdo izpraznili.
Najpogumnejši med njimi se je spustil na dolgi vrvi do gnezda. Za vsak primer je bil oborožen z dolgo sabljo. In res, ko je dospel do gnezda in zgrabil enega izmed treh mladičev, ki so bili v njem, sta že priletela oba starca in se zagnala v tatu. Ta je mladiča hitro spravil pod suknjo, dal znamenje svojima tovarišema, naj ga povlečeta gor in se pričel otepati obeh starih s sabljo. Hipoma je rezilo udarilo po vrvi in jo skoraj prerezalo. Mladi kmet je v grozi že gledal, kako pada v brezdno, a da bi se ubranil obeh zbesnelih starih orlov, je izvlekel mladiča izpod suknje in ga vrgel v prepad. Z obupnim vreščanjem sta se stara spustila v prepad za mladičem in samici je uspelo, da je prišla pod njega in ga ujela na svoj hrbet. Odnesla ga je do gnezda, kjer ga je samec previdno prijel s kljunom in ga postavil na varno.
Med tem sta tovariša potegnila drznega plenilca orlovega gnezda z veliko težavo kvišku. Vrv se za srečo ni bila pretrgala. A groza ju je obšla, ko sta videla svojega prijatelja od blizu. Lasje, ki so mu bili prej ogljeno črni, so mu postali od strahu čisto beli.

Jutro, 28. julij 1933

eXTReMe Tracker