Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Prva letošnja žrtev Triglava

27.07.1933

dLib.si

četrtek, 27. julij 1933, ob 05:27, Boris Štupar, ogledov: 979

Jutro (1933): Podrobnosti o smrtni nesreči 18-letnega Marjana Grebenca. Ljubljana, 26. julija 1933

Družina Franca Grebenca, vodje delavnice prometno-komercialnega oddelka železniške direkcije, stanujoča v Herbersteinovi ulici 2 (v Fondovih železničarskih hišah), je proti večeru prejela iz Mojstrane naslednjo brzojavko: »Marjan se je smrtno ponesrečil, pridite v Mojstrano. Zupanc.«
Nesreča, o kateri kratko poročamo po prvem telefonskem poročilu tudi na tretji strani, je družino bridko presenetila. Osemnajstletni Marjan, edini sin zakoncev Franca in Milene Grebenc, je bil gojenec šole železniških delavnic v Nišu. Pred kratkim je z izpitom uspešno absolviral prvi letnik in se pripeljal domov na 14 dnevni dopust. Te dni ga je obiskal njegov dobri prijatelj Zupanc iz Zasavja in takoj sta se odločila za izlet v planine. Doma sta rekla, da pojdeta na Stol. Gosp. Franc Grebenc je slutil nesrečo in ni nikakor hotel pristati na izlet, vendar je slednjič na sinovo moledovanje le popustil.

Namesto na Stol sta se mlada turista včeraj odpravila na Triglav. Prenočila sta v Aljaževem domu, nakar sta se davi vzpela po Tominškovi poti. Zupanc je stopal spredaj. Grebenc pa nekaj dalje za njim. Kakor je pozneje reševalcem povedal Zupanc, je Grebenc menda zgrešil pravo pot, ker ni točno sledil markacijam. Ko se je Zupanc ob nenadnem trušču ozrl, je le še videl, kako Grebenc pada v globino svojih 200 metrov. Čul je njegove obupne vzklike na pomoč, potem pa je vse zamrlo ... Ves obupan si Zupanc nikakor ni vedel pomagati. Slučajno pa sta se vračala s Triglava znana naša turista Uroš Zupančič in Rekar. Ko jima je Zupanc povedal kaj se je zgodilo, sta se nemudoma odpravila nizdol, a sta žal našla mladega ponesrečenca silno razbitega, že mrtvega. Odvzela sta mu dokumente in nato z Zupancem pohitela v Vrata, od koder je bila pozvana reševalna ekspedicija iz Mojstrane.

Nemudno so se odpravili na pot Jože Čop, Miha Potočnik in še nekateri drugi, ki so po precejšnjem trudu spravili ponesrečenca v Mojstrano. Ponesrečenčevo dokumente je prinesel v Ljubljano trgovec Rudolf Mlakar iz Spodnje Šiške, ki je bil popoldne slučajno v Vratih.

Jutro, 27. julij 1933


 

eXTReMe Tracker