Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Nedelja turistovskih nesreč

26.07.1933

dLib.si

sreda, 26. julij 1933, ob 05:27, Boris Štupar, ogledov: 775

Jutro (1933): V tržiškem pogorju so se primerile kar štiri hude nezgode
Tržič, 25. julija.

V soboto sta nameravala priti preko Stola in Zelenice na Kofce prefekt iz škofovskih zavodov v Št. Vidu nad Ljubljano g. Fric Frank in njegov brat. Srečno sta imela za seboj že Stol in jo mahala proti Zeleniški koči po novi poti od sedla Belščice. Kake pol ure od koče se vije pot v lepih serpentinah po melišču, nad katerim se vzpenjajo mogočne skale, kjer rasto bujne planike, ki so že marsikaterega zvabile v mučne položaje. Tudi gospod Frank bi jih bil rad nekaj utrgal v spomin. Stopil je v skale. Malo prej pa je dež orosil travo, da je polzelo. Gospod ni imel nakovanih čevljev, niti ni bil sicer pravilno turistovsko opremljen, pa mu je spodrsnilo, da je strmoglavil kakih dvajset metrov nevarno potolkel po glavi in po hrbtu in rokah, da je obležal kraj poti nezavesten, raz skale in dalje po melišču. Z glavo je priletel na špičasto kamenje in se je prav …
Brat je klical na pomoč in klice je kmalu zaslišal neki turist, ki je dovedel iz Zeleniške koče pomoč. Težko ponesrečenega so spravili gg. Mali, Jocif, Čarman in Tadel do koče, kjer so ga za silo očistili krvi in ugotovili, da so poškodbe izredno težke in da je najboljše, če ga takoj odpravijo dalje v dolino in k zdravniku v Tržič. Napravili so zasilne nosilnice in ga z največjo težavo odnesli do cestarja k Sv. Ani. Tu je bil avto, ki je ponesrečenca odpeljal v Tržič in takoj naprej v Ljubljano. G. Frank se skoro ves čas ni zavedel, njegov brat pa je bil zaradi nesreče tudi ves iz sebe. Stanje ponesrečenca je jako resno in ni mnogo upanja, da bo okreval.

V Begunjščici se je na južnem pobočju ponesrečil neki hrvatski turist, ki je šel sam v gore. Gotovo je tudi njemu spolzelo v mokri travi, da je zdrsel po pobočju in si zlomil menda obe nogi. Turisti na Zelenici in tudi graničar so slišali klice, toda še malo niso mislili, da bi mogel to biti kak ponesrečenec. Ta siromak je ležal 36 ur in je bil že popolnoma izčrpan, ko ga je našel slučajno drug turist in poskrbel, da so ga odnesli v Žirovnico.

Na Begunjščici je bilo v nedeljo prav živahno. Mladi fantje iz Kovorja so se povzpeli proti vrhu. Tu je eden zagledal belo podlasico in začel se je lov na brzo žival. Uporabili so vsa sredstva, dokler se ni nekdo spomnil in zagnal za živalico svojo dolgo turistovsko palico. Na žalost ni zadel podlasice, pač pa je priletela palica s svojo kovano špico v čelo mizarskemu pomočniku Šlibarju in ga prav nevarno ranila. Prijatelji so ga odnesli v dolino in doktor ga je takoj poslal v bolnico, ker je menda lobanja prav nevarno ranjena.

Pod Storžič je plezal v nedeljo neznan mladenič. Toda ni prišel daleč. Padel je in se je ves polomil. Lomljani so ga na vozu pripeljali v Tržič in tudi ta je odšel v bolnico.

Tako je bila pretekla nedelja priča kar štirih hudih turistovskih nezgod. Veliko nesreč bi se ne pripetilo, če bi bili planinci opremljeni tako, kakor mora biti opremljen turist. K opremi spadajo brezpogojno dobro nakovani čevlji in turistovske hlače, ki ne ovirajo hoje in drže. Turistika je resen šport, ki ne prenaša neokusnih šal kakor je lov za podlasicami in zahteva, da gresta v planine vedno najmanj dva turista, da sta v primeru nesreče drug drugemu v pomoč. Tržiška podružnica SPD bo storila prav, če ustanovi v svojem področju tudi reševalni odsek in izvežba svoje člane za prvo pomoč v nesreči.

Jutro, 26. julij 1933

eXTReMe Tracker