Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Nova ekspedicija na Mount Everest

28.07.1923

dLib.si

sobota, 28. julij 1923, ob 10:26, Boris Štupar, ogledov: 969

Jutro - Iz Londona poročajo:

Iz članov družbe »Royal Geographical Society« v Londonu obstoječi pripravljalni odbor za ekspedicijo na Mount Everest v himalajskem gorov|u, kakor znano, najvišjo goro sveta, je sklenil, da prihodnjo spomlad ponovi poizkus, povspeti se na ta najvišji vrh naše zemlje, kamor doslej še ni stopila človeška noga.
Po novih dispozicijah se člani nove ekspedicije podajo na težavno in nevarno pot početkom meseca maja, to je pred početkom deževno dobe, katera prinaša poletni monsum — dež, ki v onih višavah pada na tla v obliki snega v zvezi z orkanom, ki onemogoči vsak človeški odpor. Borba za vrh Mount Everesta se bo vršila tedaj že z veliko večjo energijo, kakor pri prejšnjih poizkusih. Finch in Mallory, ki sta se odlikovala pri zadnjem poizkusu, bosta vodila prihodnjo ekspedicijo. Angleška se pogaja sedaj z Dalaj Lamo, da poide po možnosti na roko ekspediciji, ko se bo ta po njegovem teritoriju bližala pobočju Mount
Everesta.

Krst Trdinovega vrha
Slov. planinsko društvo, podružnica za Dolenjsko in Belokrajino, priredi dno 15. avgusta 1923 na glavnem vrhu Gorjancev, izvršujoč soglasno voljo naroda pri razkritju Trdinovo spominsko ploščo (dne 5. Junija 1921) Krst Trdinovega vrha ob 11. Uri dopoldne ob znamenju z rogom ter vabi vse ljubitelje Gorjancev in častilce pisatelja Trdine v bližnji in širši okolici za priče in botre tega zgodovinskega dogodka. — Spored: Krst. — Govori. — Petje.— Godba. — Planinska zabava (janci, pijača - kupico vsak s seboj! —). V Novem mestu: vozovi na razpolago; odhod z mosta peš in na vozovih ob 4. Uri zjutraj. Podrobnosti bo odbor pravočasno naznanil. Če bo neugodno vreme, se bo vršil .Krst. v nedeljo 19. avgusta.

Izlet S. P. D. k Orožnovi koči
28. in 29. julija. S. P. D. vabi svoje člane in prijatelje planin, da se udeleže izleta k Orožnovi koči. Odhod iz Ljubljane je soboto popoldne ali zvečer ter v nedeljo zjutraj. Udeleženci bodo imeli polovično vožnjo na podlagi društvenih izkaznic.
Na odhodni postaji morajo plačati celo vožnjo do Boh. Bistrice, kjer pa ne smejo oddati vozovnice, ampak jo morajo obdržati, ker so peljejo s to vozovnico nazaj.

Jutro, 28. julij 1923
 

Oznake: HIM
eXTReMe Tracker