Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nov planinski dom na Gorjancih

Slovenec (1933): Novo mesto, 16. avgusta 1933

Že v ponedeljek zvečer se je zbralo na Gorjancih okrog 300 izletnikov, ki so prenočili v Tovarni, pri Gospodični, Sv. Miklavžu in v Ivanetičevih šotorih na Malčovem krču. Včeraj zgodaj zjutraj pa so hiteli na Gorjance izletniki z vseh strani: iz Dolenjske, Bele Krajine in Hrvatske. Mnogo jih je prišlo tudi iz Ljubljane. Vsega skupaj jih je bilo okoli 1500. V ponedeljek zvečer so na raznih vrhovih zagoreli kresovi. Izmed njih sta bila največja pri cerkvici sv. Miklavža, ki so ga zakurili »Krkaši« iz Ljubljane, in pa na Malčovem krču. Tega je zažgala podružnica SPD v Novem mestu.

Drugega dne ob 11. dopoldne se je vršila na Trdinovem vrhu, pri razvalinah nekdanjih treh cerkva, slovesna služba božja, ki jo je daroval župnik od Sv. Nedelje na hrvaški strani dr. Firis. Nad improviziranim oltarjem je visela podoba sv. Elije ki se v gorečem vozu pelje v nebesa. Podobo je nalašč za to mašo narisal s pastelami navdušen izletnik iz Novega mesta. Pri maši je prepeval pevski zbor pod vodstvom župnika Dudaša iz Drage, z njim pa so prepevali skoraj vsi izletniki, prizor, ki bo ostal vsem v najlepšem spominu.
Vrsto slavnostnih govorov je otvoril župnik dr. Firis, ki je slavil Gorjance kot kraj, kjer se je najlepše razodela priroda. Predsednik podružnice SPD v Novem mestu dr. Ivanetič se se zahvalil vsem, ki so pripomogli k tako impozantni gorski slavnosti, predvsem agilnemu društvu »Krki« iz Ljubljane, ki si je po njegovih lastnih besedah »v kratki dobi svojega obstoja že stekla nevenljivih zaslug za tujski promet na Dolenjskem in v Beli Krajini.«
Šolski inšpektor v. p. g. Wester se je kot delegat osrednjega odbora SPD iz Ljubljane spominjal dogodkov pred desetimi leti, ko je krstna kumica gdč. Dora Staretova iz gradu Ruperč vrh, sedaj ga. Fabjančičeva, izvršila krst Trdinovega vrha s tem, da je oškropila gorjanske skale z rujnim dolenjcem. Nato je slavil Homerja naših Gorjancev Trdino, ki je kot večni popotnik prehodil vso Dolenjsko in Belo Krajino ter vzljubil dolenjsko stran kot domovino našega pismenega jezika in kot zibel našega slovstva. Proslava krsta Trdinovega vrha naj bi postala ob vsaki 10 letnici shodišče našega naroda od vseh strani.

Tretji govornik tajnik centralnega odbora »Krke« g. Podbevšek iz Ljubljane, je poudarjal, da se je prvikrat zgodilo v kroniki naših Gorjancev, da je zagorel mogočen kres na Malčovem krču, od koder se vidi kakor na dlani na eni strani Dolenjska, na drugi pa Bela Krajina in Hrvatska. Snočnji kresovi naj bodo simboli vztrajnega, požrtvovalnega dela, da zadobe Gorjanci tisto veljavo, ki jo uživajo pri nas druge planinske postojanke, ki se še dolgo ne morejo meriti z Gorjanci. V nadaljnjih izvajanjih je poudarjal velik pomen zgradbe novega
planinskega doma na Malčovem krču in obljubil je bil pomoč »Krke«. Opozoril je še na velik ljudski tabor na Trški gori pri Novem mestu 8. septembra.
Za Podbevškom so toplo podprli njegov predlog zgradbe novega planinskega doma zastopnik tujsko-prometnega društva g. Malešič iz Metliko, trgovec Mirko Makar iz Karlovca in narodni guslar Taraš iz Lošic.
Temeljni kamen novega planinskega doma je bil tako položen s tem, da je darovala neznana dobrotnica 1000 Din. Župan občine Radatoviči g. Predovič je obljubil, da odstopi njegova občina brezplačno zemljišče na Malčovem krču za zgradbo planinskega doma, a druge okoliške občine bodo prispevale k zgradbi s stavbenim materialom.

Po vsem tem prav nič ne dvomimo, da bo novi planinski dom v kratkem stal. Posebno ker ima celo zadevo v rokah tako agilen odbornik, kakor je učitelj Ivanetič »gorjanski atek«.

Slovenec, 17. avgust 1933
 

17.08.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije