Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Znanost osvaja visoke gore

Življenje in svet (1933): Naraščajoča važnost letalstva sili človeka, da se čim podrobneje seznani s posebnostmi zračnega prostora, ...

... da sam izvije razne tajnosti in da se na ta način očuva letalskih nesreč, med katerimi so mnoge po svojih vzrokih popolnoma nepojasnjene.
V ameriški državi New Hampshire so se združili trije znanstveni zavodi, da na najvišji gori države Mountu Washingtonu (1917 m) ustanove opazovališče. V prvi vrsti si je močno prizadeval za to ustanovo Joseph B. Dodge, predsednik tamošnjega planinskega društva, učinkovito pa so podprli njegovo delo dr. Charles F. Brooks, ravnatelj opazovališča harvardske univerze na Blue Hillu, prof. I. W. Goldthwait s Collegea v Dartmouthu, dr. Norman E. Gilbert, predsednik newhampshirske akademije znanosti in mnogo drugih učenjakov.
Država New Hampshire je ena izmed onih 11 držav Nove Anglije, ki so postale ogrodje in osnova današnjih Zedinjenih držav. Nova naselitev z angleškim življem pada v 1. 1623, od 1. 1741 pa je New Hampshire samostojna država. Meri okoli 24.000 štirijaških km in ima kakih 500.000 prebivalcev. Zaradi visoke severne lege in hribovitosti ima zelo strogo podnebje. Reke zamrznejo že v novembru in so pod ledom do srede aprila.

V severnem delu države, ki leži med Vermontom in Mainejem ter se dotika Kanade, leže Bele gore, katerih najvišji vršac je Mount Washington. Je sicer skoraj za 1000 metrov nižji nego naš očak Triglav, vendar so prilike na njem v vsakem ozira daleko neugodnejše nego na marsikaki višji gori. Na samem vrhuncu Mounta Washingtona se je naselila skupina vremenoslovcev, ki ostane tudi preko stroge zime v negostoljubnih višavah. Odvažni raziskovalci bodo vse leto do 15. julija 1934 opazovali vreme, severni sij, tokove vetrov, padavine in magnetične žarke.

Poletje bodo porabili za ureditev svojega zasilnega opazovališča, da se pripravijo za hladnejše čase. Na vrhu zavlada že sredi oktobra pravo arktično podnebje z 47 stopinjami mraza, ki postaja neznosen zaradi večnih silovitih vetrov. Slednji dosežejo srednjo hitrost 132 milj na uro. Puščobo odljudnega življenja bo požrtvovalnim učenjakom zmanjševala popolna radio postaja. Ž njo bodo v stalni zvezi s svetom, tako da ne bodo samo dnevno oddajali ugotovitve svojih merjenj, marveč bodo tudi redno obveščeni o dogodkih po širnem svetu. Obenem ž njimi bo vsa merjenja izvrševala tudi skupina v koči planinskega društva, ki je v zračni črti oddaljena od postojanke na vrhu le poltretjo miljo, zato pa leži 900 m nižje. Na temelju obojnih rezultatov se bo vršila znanstvena primerjava, od katere si učenjaki obetajo zelo važnih odkritij. Za učenjaško navdušenje je gotovo značilna okoliščina, da je vodja sedaj ustanovljenega opazovališča Dodge, prebil celih 11 let, leto in zimo, v Belih gorah, letos pa hoče ostati vse leto na najvišjem vršacu tega pogorja, ki ga pozna tako podrobno, kakor vrtnar svoj vrt.

rk
Življenje in svet, 16. julij 1933
 

16.07.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije