Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kdaj je pravi čas za vzpon na vrhove?

SiOL: Spomladi, poleti, bog ne daj pozimi?

Najbolj primeren čas za obisk gora je v resnici kar vsak letni čas, če le izberemo primerne poti, prilagojene našim sposobnostim in trenutnim vremenskim razmeram.

"Zavedati se moramo, da je čar narave tudi v tem, da jo spoznavamo v vseh letnih časih," poudarjajo na Planinski zvezi Slovenije, kjer beležijo vedno večje število obiskovalcev gora, ki so v gorah aktivni vse leto. Hodijo, plezajo in smučajo v vseh letnih časih, tudi pozimi.

Postopoma se daleč pride
Tako kot pri mnogi stvareh tudi pri gorništvu velja načelo postopnosti. Najprej se odpravimo na nekaj lažjih izletov, pozneje se lotimo zahtevnejših tur. Če smo sezonski obiskovalci gora in pozimi ne hodimo redno v gore, potem spomladi najprej obiščimo cilje v neposredni bližini doma, kopna hribovita območja in poraščene vrhove ter tako postopoma pridobivajmo na fizični pripravljenosti in tehnični usposobljenosti za skalne vrhove.

Zakaj bi sploh hodili v hribe?
Vsaka telesna aktivnost, kot so tek, plavanje, kolesarjenje, veslanje, ples, drsanje, rolanje in za nas najpomembnejše – hoja, blagodejno vpliva na naše telo in počutje, se pravi celostno gledano na naše zdravje. Z vsemi naštetimi športi si pridno nabiramo kondicijo za hribe. Hoja ima zelo ugoden vpliv na preprečevanje osteoporoze, izboljšuje mišično-skeletno zdravje, zmanjšuje stres, depresijo. Prav tako ima pozitiven učinek na duševno zdravje, na vrednost krvnega tlaka, krvnega sladkorja, zmanjšuje tveganje za nastanek nekaterih malignih obolenj. Preprečuje debelost ter pozitivno učinkuje na uravnavanje telesnega maščevja. Ljudje se premalo zavedamo, kako pomembno je v današnjem času, ko vsi samo nekam hitimo, smo prezaposleni, ohranjati stik z naravo, se gibati in s tem ohranjati tako psihično kot telesno pripravljenost. Planinarjenje priporočamo vsem. Pa naj bo to nekje visoko v gorah ali pa na morju, kjer skrivajo počitniški kraji še kako lepe okoliške hribčke, le poiskati jih moramo.

Na vrhu smo šele na polovici poti
Ko se odpravljamo v hribe, gore, je pomembno, da izberemo poti, za katere smo ustrezno pripravljeni – torej, da so prilagojene naši psihofizični pripravljenosti. Če je naša želja povzpeti se na Jalovec, Triglav …, na najvišje vrhove, moramo začeti z nižjimi, lažjimi in tako postopoma pridobivati na kondiciji, na naši psihofizični pripravljenosti in na izkušnjah. Precenjevanje sposobnosti je velika napaka, saj se nam lahko hitro maščuje – pojavi se preutrujenost, izčrpanost, kar lahko vodi do nepozorne hoje, zdrsa in posledično padca.

Prav tako je pomembno, da vsak naš izlet, pohod ali daljšo turo dobro načrtujemo že doma. Preštudirajmo zemljevid, predvidimo počitke, čas vzpenjanja in čas sestopa. Vedeti moramo, da smo na vrhu šele na polovici naše poti. Naš cilj je varen sestop v dolino in povratek domov.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27633

Informacije

Informacije