Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kaj morate vedeti,

Lifestyle.enaa.com, Prosti čas - Šport in rekreacija: ... preden se odpravite na plezanje?

Slovenija ponuja ogromno priložnosti za športno plezanje, le to pa postaja tudi vse bolj aktualno, saj ponuja naporno telesno dejavnost, pomešano z navali adrenalina, za katere poskrbi višina.

Plezanje je tako zelo učinkovita kardio vadba kot vadba za moč, povrh vsega pa nudi tudi treniranje misli, saj za plezanje potrebujemo zbranosti in mirnost ter načrtovanje poti. S to kombinacijo je lahko zelo koristna tako za telo in duha, vendar je potrebne tudi nekaj previdnosti.

Za začetek je zelo priporočljivo, da obiščete tečaj plezanja, ki jih najdete v različnih oblikah. Na tečaju se boste naučili vseh potrebnih osnov, usposobljeni trenerji pa vam bodo povedali, kaj počnete narobe in kako to popraviti. Šele nato se v steno odpravite sami.

Tipi plezališč

Obstaja več tipov plezališč, in več težavnostnih stopenj. Za začetek se priporoča obisk notranjih plezališč, kjer vam poti ne bodo prekrižali vremenski dejavniki. Za začetnike so priporočljiva tudi balvanišča, pri katerih niste navezani in tako ne potrebujete soplezalca.

Oblačila

Držite se pravila manj je več in izberite oblačila, v katerih se lahko z lahkoto gibljete. Hlače naj se končajo pod koleni in naj bodo iz elastičnega materiala, ter naj se ozko prilegajo. Izjemno pomembna je obutev, za lažje poti lahko zadostujejo kakovostni športni copati, sicer pa je bolje izbrati plezalne čevlje, ki nudijo dovolj oprijema.

Gibljivost

Preden se lotite plezanja, se posvetite treningu joge, pilatesa ali borilnih veščin. Te dejavnosti razvijajo gibljivost, ki je zelo pomembna za plezanje, prav tako pa skrbijo za koncentracijo, ki jo prav tako potrebujete pri plezanju.

Počasi

Plezanje ni podobno teku na kratke proge, prej je podobno šahu. Vzemite si dovolj časa za razmislek in načrtujte eno potezo naprej, da se ne boste zaplezali.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije