Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 03.07.13

Nedeljski dnevnik: UPF 50 +

V minulih nadaljevanjih v našem vremenskem kotičku smo govorili o UV-faktorjih in smo omenili tudi različne načine zaščite pred sončnimi žarki. Tokrat namenjamo nekaj vrstic najučinkovitejši sončni zaščiti s posebnimi oblačili UPF 50 +.

Zaščita pred soncem je različna. Najprej zadrževanje v senci med najbolj kritičnimi urami (med 10. in 16.), eden glavnih receptov, ki jih uporablja večina, pa so raznovrstne zaščitne kreme, sončna očala in oblačila. Ob tem je marsikdo prepričan, da je vsaka obleka zaščitna. Pa ni tako. Lahke svetle bombažne tkanine prepuščajo zelo veliko sončnih žarkov in sevanja.

Največji in tudi najhitrejši korak v zaščiti pred soncem so naredili Avstralci. V evropskih normativih se je do pred nekaj leti govorilo le o faktorju do 30, zadnja leta pa večina proizvajalcev tudi v Evropi prevzema avstralske standarde in označbo UPF 50 + (Ultraviolet Protection Factor), ki je najvišja. Oblačila iz teh posebnih tkanin dejansko zadržijo okoli 97 odstotkov vseh žarkov in sevanj. Konkretno: po treh letih izpostavljanja soncu ob zaščiti z oblačilom UPF 50+je koža ostala popolnoma svetla, 100-odstotno zaščitena, pod tankim črnim oblačilom pa je |e,po dobrem tednu rahlo pordela.

Na prepustnost tkanine za ultravijolične žarke vpliva več dejavnikov. Temne barve prepuščajo manj žarkov, prepustnost povečuje mokro oblačilo, masa tkanine spet zmanjšuje prepustnost. V Avstraliji so ugotovili, da je najboljša kombinacija posebnega sistema tkanja in samega materiala pletiva, ki je umeten, njegove lastnosti pa se ne spremenijo niti s staranjem in tudi če so mokre ali zaradi pogostega pranja.

Danes praktično skoraj vse trgovine s poletnimi oblačili za otroke ponujajo oblačila iz tega materiala. Ta so dejansko popolna zaščita in polagamo vam na srce, da zaščitite z njimi svoje otroke in tudi sebe. Kreme so zaščita, vendar res učinkovita in najbolj neškodljiva je zaščita s posebnimi oblačili Ki so poleg vsega izjemno udobna...

Napoved v besedi

Nad južno Evropo in Sredozemljem je šibko območje visokega zračnega tlaka. V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Tu in tam bo možna kakšna ploha ali nevihta. Podobno vreme se bo nadaljevalo tudi v naslednjih dneh. Najvišje temperature bodo od 25 do 30 stopinj Celzija.

 

03.07.2013

Uporabljane oznake: Nedeljski | vreme | Vremenski | Dnevnik

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije