Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Hribolazec ponesrečil

  10.07.1903

dLib.si

petek, 10. julij 1903, ob 05:27, Boris Štupar, ogledov: 833

Slovenec (1903) - O tej nesreči, o kateri smo mej brzojavkami že obvestili »Slovenčeve« čitatelje, se poroča še iz Celovca:

V soboto dne 4. julija zvečer ob ¾ 8. uri napotili so se trije hribolazci: trgovska pomočnika Sardinšek in Turk ter črkostavec Klimesch, iz Celovca do Bajtišč, kamor so dospeli ob ½ 12. uri v noči ter tam prenočili. Ob ½ 4. uri zjutraj so zopet odrinili ter šli do kmeta Hajniša, kjer so se malo pokrepčali, ter se potem podali dalje po lovski poti in strmih pečinah do blizu vrha. Ravno pod Hajniševem stolpom je Sardinšek, ki je prvi lazil navzgor, in se mu je najbrže skala pod nogo zdrobila, zavpil: pomagajte, ter v tem tudi že zdrknil in padel vznak v globočino blizu 200 metrov; bila je ura ¼ 11. predpoldne.
Tričetrt ure pozneje sta prišla njegova tovariša do njega in našla mrtvega z grozno razbito glavo. Zapustila sta ga ter se z veliko nevarnostjo lastnega življenja zopet vrnila do kmeta Hajniša, kamor sta došla ob ½ 4. uri in žalostno vest naznanila.
Družina Hajniševa se je te žalostne novica neznansko prestrašila ter jokaje glasno molila za ponesrečenega. Ostala dva tovariša sta se potem vrnila proti domu ter v Borovljah naznanila nesrečo orožnikom.

Sardinšek, rodom Celovčan, je bil za pomočnika pri trgovcu Umlaufu v Celovcu, star 20 let, in zelo dober hribolazec. Pot, katero so hodili imenovani hribolazci, je ena najnevarnejših v Karavankah, ker je zelo strma in kamenje ni dosti trdno, marveč se rado ruši.

Slovenec, 10. julij 1903

Ponesrečeni hribolazec
Truplo na Košuti ponesrečenega Sardinška so našli včeraj.

Slovenec, 11. julij 1903
 

eXTReMe Tracker