Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

TOP 12 nasvetov za varno pot v gore

SiOL: Planinska sezona je v polnem zamahu, pred vami pa ščepec nasvetov, ki vam bodo olajšali pot v gore. Srečno!

1. Planinski pohod skrbno načrtujte že doma. Izberite turo, primerno vaši fizični in psihični pripravljenosti, pri tem pa upoštevajte svoje zdravje in zdravje "kompanjonov", ki vas bodo spremljali na poti.

2. Še preden odrinete v vršace, se poučite o vremenu, podnebju, poteh in potrebni opremi. Na spletni strani preverite odprtost planinskih koč, stanje planinskih poti in vremensko napoved. Na pot se odpravite dovolj zgodaj. Svoje bližnje obvestite o svojih namerah, v planinskih kočah in na vrhovih pa se vestno vpisujte v vpisne knjige.

3. Prve pol ure hodite počasi in pustite telesu, da se postopno ogreje. Tempo prilagodite najšibkejšemu v skupini, še posebej če so to otroci.

4. Ob turah uživajte hranljivo mešanico lahko prebavljive hrane (sestavljene ogljikove hidrate, kot so na primer piškoti, čokolada in marmelada).

5. Pijte čim bolj pogosto, vendar nikakor ne alkoholnih pijač ali pijač z mehurčki. Če je le mogoče, se vsako uro malce ustavite, odpočijte in srknite požirek. Jejte manj, pijte pa precej, čeprav niste lačni ali žejni.

6. Če začutite znake utrujenosti ali izčrpanosti, se ustavite za dlje časa. Če ste izčrpani, se po počitku in premisleku morda odločite za sestop s spremstvom. Če ste zelo izčrpani, pomislite, ali ni morda prišlo do višinske bolezni ali podhladitve. Med počitkom ne jejte le čistega grozdnega sladkorja, ampak tudi bolj sestavljeno lahko prebavljivo hrano.

7. Tudi otroci, starejše osebe in ljudje s kroničnimi boleznimi se lahko ukvarjajo s planinstvom, le da morajo biti ob tem bolj previdni. Če mislite, da je kakšen napor za vas prevelik, se prej posvetujte z zdravnikom.

8. Kadar greste v hribe z otroki, se zavedajte, da greste vi z njimi in ne oni z vami. Izbiro pohoda, vrha, načina hoje in postankov prilagodite otrokom.

9. Pri turah v visokogorje se ne vzpenjajte prehitro. Pri nadmorskih višinah nad 2500 do 3000 metrov ne povečujte višine prenočevanja za več kot 300 metrov na dan. Če je mogoče, ne spite na najvišji točki dnevnega vzpona.

10. Tudi v najmanjšem nahrbtniku je dovolj prostora za osnovno opremo: ne pozabite sončnih očal, rokavic, kape, bivak vreče, nekaj rezervne (tudi tople) obleke, vžigalic, sveče, zavitka prve pomoči, beležke in navaden svinčnik, naglavno svetilko ter železno rezervo (hrano, ki ima visoko energijsko vrednost in dolg rok obstojnosti, je lahka in ima majhen volumen).

11. S seboj obvezno vzemite tudi mobilni telefon. Pred odhodom napolnite baterijo, po možnosti vzemite tudi rezervno baterijo. Med turo na naj bo telefon ugasnjen, shranjen v nepropustni vrečki in na toplem.

12. Planinska zveza Slovenije vsem obiskovalcem gora priporoča, naj za prenočevanje v planinskih kočah uporabljajo svojo, s seboj prineseno posteljnino.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije