Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

V baznem taboru pobili alpiniste

Delo: Pod goro Nanga Parbat je pod streli obležalo devet tujcev in njihov vodnik – Maščevanje talibov
Na severu Italije trije gorniki omahnili v prepad

Islamabad – Svetovno alpinistično javnost je pretresla novica, da so na zahodu Himalaje v Pakistanu v soboto našli deset žrtev streljanja – med devetimi umorjenimi tujimi alpinisti so Ukrajinci, Kitajci (eden je bil ameriški državljan) in Rus, ustreljen je bil tudi njihov vodnik.

Pakistanska policija je sporočila, da se je napad zgodil v baznem taboru pod goro Nanga Parbat. Napadalci so ugrabili dva lokalna vodnika in ju prisilili, da sta jih odpeljala k tujim alpinistom. En vodnik je padel pod streli, drugi je pobegnil, vse žrtve pa so bile ustreljene.

S tega območja sicer vodijo številne odprave na Nango Parbat, deveto najvišjo goro sveta. Slovencem je znana predvsem zaradi Tomaža Humarja, ki je avgusta 2005 med vzponom nanjo obtičal v steni in tam preživel šest dni, rešil pa ga je helikopter pakistanske vojske.

Odgovornost za umore je prevzela talibska organizacija Tehrik e Taliban Pakistan (TTP), ki je tesno povezana z Al Kaido. »Mi smo to storili in prevzemamo odgovornost za napad. S tem smo maščevali smrt Valiurja Rehmana. Svetu želimo sporočiti, da je to naš odgovor na napade ZDA z brezpilotnimi letali,« je dejal tiskovni predstavnik gibanja Ehsanula Ehsan.

Rehman, namestnik vodje talibov v Pakistanu, je bil 29. maja ubit v ameriškem napadu z brezpilotnim letalom v pakistanski pokrajini Severni Vaziristan. TTP je dan kasneje pakistansko vlado obtožil odgovornosti za napad in napovedal maščevanje Rehmanove smrti.Washington je sicer Rehmana obtožil organizacije napadov na ameriške in Natove sile v Afganistanu, iskali pa so ga tudi v povezavi s samomorilskim napadom na ameriško vojaško oporišče v Afganistanu leta 2009, v katerem je bilo ubitih sedem agentov Cie. DPA, AFP, STA

 

  24.06.13, 00:00:00

Delo.si, 23.06.13, 14:27 
V Pakistanu našli umorjenih deset alpinistov


G-L, 23.06.13: Teror pod Nanga Parbatom - video
G-L, 23.06.13: Šest mrtvih v dveh nesrečah

24ur/G-L, 23.06.2013: Grošelj po pomoru na Nanga Parbatu:


Med vzponom omahnili v smrt
Na Južnem Tirolskem na severu Italije so se pri vzponu na 3581 metrov visoki vrh Königsspitze smrtno ponesrečili trije italijanski alpinisti. Ponesrečenci, ki so bili sicer dobro opremljeni, so verjetno na višini okoli 3500 metrov izgubili oporo in zgrmeli približno 500 metrov globoko. Za vzpon so sicer izbrali pot, po kateri je v tem delu leta mogoče doseči vrh. Vsi so bili pritrjeni z vrvjo, nosili so tudi dereze. Trupla so odkrili iz helikopterja, identiteta ponesrečencev pa včeraj popoldne še ni bila znana. APA, STA

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije