Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 10.06.13

GRS je posredovala štirikrat - Predviden razvoj vremena

Ob 12.43 sta v Severni steni Triglava, občina Kranjska Gora, planinca padla in se poškodovala. Dežurni reševalci GRS na Brniku so s helikopterjem SV in reševalci GRS Mojstrana s pomočjo vitla planinca potegnili v helikopter in ju odpeljali v SB Jesenice, kjer so ju oskrbeli in ju odpustili v domačo oskrbo.

Ob 13.15 se je na pohodni poti številka 20 med zgornjo postajo 4 sedežnice Vitranc in jezerom Jasna, v Kranjski gori, izgubil angleški turist. Reševalci GRS Kranjska Gora so turista našli in ga nepoškodovanega pospremili v dolino.

Ob 15.00 so nad Jesenicami, na Gajškovi poti posredovali gorski reševalci postaje GRS Jesenice. Planinka, ki je bila na poti s Kresa proti Pristavi je nekje na poti padla in po hribu zdrsnila navzdol. Zaradi neprehodnega terena in hude poškodbe noge in prsnega koša, je načelnik postaje zaprosil za prevoz poškodovane s helikopterjem v bolnico. Aktivirana je dežurna ekipa GRS na Brniku in vojaški helikopter. Poškodovanko je na kraju dogodka oskrbel zdravnik postaje GRS Jesenice, nato je pripravljena za dvig v helikopter, s katerim je odpeljana v bolnico na Jesenice.

Ob 21.47 smo dobili obvestilo, da je na Blegošu padel jezdec s konja. Gorski reševalci GRS Škofja Loka so ponesrečenca, ki je padel približno 100 metrov v grapo izvlekli, ga oskrbeli in predali reševalcem NMP v oskrbo.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma plohami in posameznimi nevihtami. Več dežja bo v zahodni in južni Sloveniji. Pihal bo jugozahodni veter. Ponoči bo nekaj več padavin tudi v severovzhodni Sloveniji, prehodno bo zapihal severni veter.
V torek bo spremenljivo oblačno, še bodo možne občasne krajevne padavine.
V sredo in četrtek bo večinoma sončno z občasno nekoliko povečano oblačnostjo.


Skala splašila konja, jezdec v prepad
Žurnal 24 10.06.2013: Gorski reševalci so imeli včeraj veliko dela. Med drugim so reševali jezdeca, ki je s konja padel v globoko grapo.

"Nekaj po 20. uri se je jezdec vračal iz koče pri Blegošu po tamkajšnji poti. V nekem trenutku se je pred konja z desne strani prikotalila skala, pri tem pa se je konj splašil in jezdeca vrgel s sedla. Moški je padel čez rob in se skotalil po grapi od 80 do sto metrov globoko, kjer je obležal huje poškodovan," je za Žurnal24 povedal načelnik škofjeloških gorskih reševalcev Roman Hartman.

Žival je brez jezdeca sama nadaljevala pot in prišla do kmetije v Gorenji Žetini, kjer so ga opazili domačini in jezdečevi kolegi. TJezdeca so takoj poklicali in ga nato tudi našli v strmi grapi. Ker mu niso mogli pomagati, so na pomoč poklicali reševalce.

Enajst škofjeloških reševalcev je imelo zelo naporno nalogo, saj je bila grapa strma, zaradi večernega dežja zelo spolzka, ovirala jih je tudi noč. Ponesrečenca, ki je imel zlomljen gleženj in odrgnine po telesu, jim je uspelo izvleči iz grape, nato so ga oskrbeli in predali v nadaljnjo oskrbo medicinski ekipi.

Dva padca in izgubljeni Anglež
Sicer pa so reševalci včeraj zgodaj popoldne posredovali tudi v severni steni Triglava, kjer sta padla dva planinca. S helikopterjem Slovenske vojske so ju reševalci GRS Mojstrana odpeljali v SB Jesenice, kjer so ju oskrbeli in ju odpustili v domačo oskrbo.

Kranjskogorski reševalci pa so v okolici zgornjesavskega turističnega centra iskali izgubljenega anglešega turista, medtem ko so imeli njihovi jeseniški kolegi veliko dela s planinko, ki je na poti s Kresa proti Pristavi padla in zdrsnila po hribu. Tudi njo so reševali s pomočjo helikopterja.

A.L.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27640

Informacije

Informacije