Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Otvoritev jame na Babjem zobu

09.06.1923

dLib.si

sobota, 9. junij 1923, ob 21:38, Boris Štupar, ogledov: 827

Slovenec: Visoko nad Bohinjsko Belo, odnosno nad gorsko vasico Kupljenik, ...

... leži skrita skoraj pora vrhom Babjega Zoba, silno zanimiva podzemeljska jama, ki sicer ni tako velika tuj dolga kot Postojnska jama, a hrani v sebi krasno podzemeljske čudeže stalakmitov in stalaktitov, ki ne zaostajajo za kapniki Postojnske jame. Društvo za tujski promet na Bledu je med vojno zanemarjene dohode k jami temeljito popravilo in tudi pota v jami izgladilo.

Udeležniki izleta in otvoritve se zberejo na Bledu v nedeljo dno 10. t. m. pred Repetovo trgovino na Mlinem ob 9. uri, od koder je odhod z godbo na čelu proti Bohinjski Beli. Odhod iz Bohinjske Bele ok. 10.15, prihod k jami nekaj po 12. uri, kjer se vrši slavnostna otvoritev jame in pozdravni govori, nato pa ogled jame. Povratek je na Bohinjsko Belo, kjer se vrši neprisiljena planinska zabava. Izletniki naj se preskrbijo; z acetilenskimi ali električnimi luči, ter eventuoalno z svečami, bakle so zabranjene. Tudi je priporočati, da se preskrbijo, z jestvinami in pijačo. Omenjamo, da vlaka, ki odhaja iz Ljubljane ob 6.17 zjutraj, čaka v Lescah avtoomnibus, kateri odhaja do Bohinjske Bele, dokoder se gostje tudi z izvoščki lahko peljejo.

Ker je jama pod Babjlm zobom edina večja jama na Gorenjskem, ki je sedaj urejena in ker je dostop k njej zelo zanimiv in romantičen, priporočamo našemu občinstvu izredno priložnost, ogledati si podzemeljske čudeže Babjega zoba.

Slovenec, 9. junij 1923
 

Oznake: JAM
eXTReMe Tracker