Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko cvetje zahtevalo mlado življenje

Ponedeljski Slovenec (1933): Nad Triglavskimi jezeri se je pri nabiranju planik smrtno ponesrečil akademik Dušan Gorup iz Maribora

Ljubljana, 13. avgusta 1933
Naše planine toliko ljubljene in toliko oboževane, toda nikdar do kraja doumljene, so včeraj zopet zahtevale iz vrst svojih navdušenih obiskovalcev in ljubiteljev novo žrtev.
Za Wisiakom, za Grebncem, za Ločnikom in še za drugimi, je v skalovju naših planin žrtvoval svoje mlado življenje včeraj mladi planinec, akademik Dušan Gorup iz Maribora.
Še nikoli do sedaj niso bile naše planine toliko obiskovane kakor letos, žal pa na drugi strani tudi zahtevajo letos toliko smrtnih žrtev, kakor morda do sedaj še niso zahtevale. Žrtve, ki padajo na planinah, pa niso začetniki in neizkušeni turisti. temveč sami izkušeni plezalci, podjetni mladi fantje, ki poznajo vse naše planine in ki se ne ustrašijo najbolj drznih tur.
Včerajšnja žrtev, mladi Dušan Gorup, je bil tak spreten turist, ki je preplezal že vse več ali manj nevarne točke naših planin in ki se mu do sedaj še ni nikoli kaj hudega pripetilo, ki pa se je včeraj smrtno ponesrečil na točki, kjer ne bi nihče pričakoval.

Dušan Gorup jo prišel v Julijske Alpe že v začetku tednu. Preplezal je skoraj vse glavne grebene Julijskih Alp, to jo s Planice čez Jalovec, Špik čez Martuljkovo steno in Škrlatico, torej same težke ture, ter je prišel v petek zvečer razmeroma precej utrujen do koče pri Triglavskih jezerih. Tam je prenočil. V soboto dopoldne, malo pred 11., se je odpravil s svojo prijateljico, s katero jo napravil to turo — bila je menda njegova zaročenka — majhen izlet od koče na hrib Tičarico nad VI. Triglavskim jezerom. Izlet na Tičarico skoraj ne zahteva bogve kakšne turistične spretnosti, čeprav jo hrib precej strm in skalnat. Izvežbanemu turistu, kakor je bil mladi Dušan, ki je v zadnjih dnevih napravil najtežje ture, tak izlet ni pomenil mnogo. Dušana Gorupa je izvabilo na Tičarico planinsko cvetje, zlasti razkošni šopi planink, ki na Tičurici rastejo zelo bujno. Okoli 11. je bilo, ko so turisti, ki jih je bilo v bližini precej, zaslišali nekakšne krike.
Dušan Gorup je strmoglavil s skale, kako je prišlo do nesreče, niti njegova spremljevalka ne more povedali nič natančnega. Na njene klice so prihiteli najprej turisti, ki so bili zbrani pri koči, oddaljeni od kraju nesreče komaj za dober strel ter prenesli težko ranjenega mladeniča do koče. Ponesrečeni Gorup je bil ves čas v nezavesti ter je kmalu zatem umrl. Tudi skorajšnja zdravniška pomoč mu življenja ni mogla rešiti.

Profesor in dekan tehnične fakultete ing. dr. Alojzij Kral nam je kot očividec tega dogodka pripovedoval danes naslednje:
»Šel sem s planine k Sedmerim jezerom in se ravno pripravljal, da fotografiram neko partijo, ko sem začul, da pada naenkrat kamenje s hriba. Takoj nato pa slišim klice ženskega glasu, kmalu zatem se oglasijo tudi klici od koče. Ko sem odhitel h koči, sem že zvedel, da leži pod Tičarico, pod skalo moško telo. Bilo je to na gornjem prodišču Tičarice pri šestem triglavskem jezeru. Turisti pri koči so takoj nato pripravili nosilnice in v kratkem času prenesli ponesrečenega mladega turista h koči. Ponesrečenec je bil še živ, pač pa je močno krvavel ter je bil ves potolčen na glavi. Razdalja med kočo in krajem nesreče je majhna in so se klici gospodične ter turistov od koče prav razumeli. Pri koči sem od oskrbnice izvedel za ponesrečenčevo ime ter sem z grozo spoznal, da je ponesrečenec slušatelj elektrotehnike Dušan Gorup iz Maribora — moj slušatelj. Obraz mu je bil ves strgan, tako da nisem mogel spoznati njegove fizionomije. Mladenič je bil nezavesten. Trudili smo se, da smo mu izmili rane na glavi, rano smo osnažili z alkoholom in z jodom kot antiseptičnim sredstvom. Zvedeli smo tudi, da gre po poti proti koči dr. Rebernik, ravnatelj Zdravstvenega doma v Celju. Naproti mu je odhitel turist s prošnjo, naj pospeši korake, ker gre za človeško življenje. Dr. Rebernik je kot zdravnik seveda takoj razumel vso nevarnost in pohitel, toda bilo je prepozno. Ob pol 1 popoldne je Dušan Gorup izdihnil, takoj potem pa je prišel dr. Rebernik, ki pa ni mogel več napraviti, kakor ugotoviti smrt mladega turista.«

Posebno priznanje zaslužijo štirje mladi turisti, ki so bili v trenutku nesreče pri koči in ki so takoj odhiteli do ponesrečenca. Saj ni trajalo niti četrt ure, ko so se že povrnili s ponesrečencem v kočo. Gospodična, ki je spremljala Gorupa v skalovje, je pripovedovala, da sta bila namenjena po planike ter da sta si jih že vsak natrgala po en šopek. Gorup je hotel preplezati še neko skalo, kjer posebno lepo rastejo te cvetke, spremljevalki pa je rekel, naj gre po nižji poli. Nekaj trenutkov za tem, ko je dajal spremljevalki ta naročila, je sledil njegov padec.
Kraj nesreče ni znan kot nevaren. Je to na zahodni steni Tičarice, vendar pa je tam skalovje krhko in opaziti je še sveže odkruške. Možno je torej, da se je Gorup prijel za kakšen kamen, ki se mu je odkrhnil, nakar je strmoglavil. Padec ni bil preveč globok, toda žal dovolj, da je bil smrten.
Moški smo bili po tej nesreči skoraj strti. Čast damam, bile so tam tri, štiri, Slovenke in Nemke, ki so se za ranjenca zelo zavzele in pomagale izmivali
njegove rane. Pri reševanju ponesrečenca so se izkazali tudi člani finančne in obmejne straže. Toda vsa pomoč je bila žal zaman. Med turisti, ki smo bili pri Triglavskih jezerih, je umevno nesreča zbudila splošno sožalje in potrtost. Čez noč je truplo ostalo gori pri koči, davi ob pol 5 pa je bilo prenešeno v Srednjo vas. O smrtni nesreči so bili obveščeni starši in sorodniki pokojnika, ki so se danes popoldne pripeljali v Bohinj in ukrenili vse potrebno za pogreb.
Po opisu v turistovski knjigi v koči pri Sedmerih jezerih je ponesrečenec poprej dovršil ture čez Jalovec, Špik, Martuljkovo steno, čez Škrlatico, ponesrečil pa se je na razmeroma nedolžni turi kot žrtev svoje ljubezni do planinskih cvetic, do belih planik.
Vest o tej novi žrtvi naših planin je pretresljiva, pretresljiva tako za starše, sorodnike in prijatelje pokojnika, pretresljiva pa tudi za vse ljubitelje planin. V srce slehernega teh bo segla tragedija mladega Dušana Gorupa. Naj mu sveti večna luč.

Ponedeljski Slovenec, 14. avgust 1933
 

14.08.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije