Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Cepin je ostal na ledenem plazu

Večer: Še nekaj podrobnosti o nesreči prevaljskega alpinista na Prisojniku

Včeraj so gorski reševalci prinesli v dolino truplo 28-letnega Poldeta Kvasnika iz Prevalj ki se je v ponedeljek smrtno ponesrečil, ko je padel v 300 m globok prepad

Včeraj so gorski reševalci prinesli v Kranjsko goro truplo 28-letnega alpinista Poldeta Kvasnika, ki se je, kot smo bili v Večeru že poročali, ponesrečil na Prisojniku. Polde Kvasnik je bil sicer doma iz Prevalj 43, služboval pa je kot kaplan v Gornji Radgoni. Iz Kranjske gore so njegovo truplo prepeljali v Zdravstveni dom na Jesenicah.
Nesreča se je pripetila v ponedeljek, ko se je bila skupina devetih alpinistov iz Prevalj, Radgone in Maribora namenila, da se povzpne na Prisojnik. Iz planinske koče so se odpravili okrog 13. ure, zvečer pa so se zaskrbljeni in prepadeni vrnili ter povedali, da se je zgodila nesreča.
Takoj so bili obveščeni gorski reševalci, ki so imeli zaradi slabega vremena zelo težko delo. Sprva so še upali, da je ponesrečenec živ, čeprav je zdrsnil v prepad, globok približno 300 metrov. Pri iskanju je sodeloval tudi helikopter, ki pa zaradi slabe vidljivosti ni mogel kaj prida pomagati.
Gorski reševalci, ki jih je vodil Marjan Lavtižar, so ostali v steni Prisojnika ves torek ter v noči od torka na sredo. Nekaj časa sploh niso našli kraja, kjer je ležal ponesrečenec, saj je bila vidljivost slaba, pogoji za reševanje pa težavni in izredno neugodni. V sredo dopoldne se jim je po velikih naporih ter z dosti požrtvovalnosti in poguma posrečilo, da so prišli do ponesrečenega Kvasnika.
Bil je mrtev. Okoli trupla je bilo razmetanih nekaj pokojnikovih stvari. Reševalci so ugotovili, da je alpinistu spodrsnilo po vsej verjetnosti zato, ker si cepina ni bil kot to delajo izkušeni alpinisti - privezal okoli zapestji. Če bi imel capin privezan na zapestju, bi mu to utegnilo rešiti življenje. Capin je namreč ostal zaboden na ledenem plazu, medtem ko je Kvasnika odneslo v globino.
Kot smo v torkovem Večeru objavili pripoved Ernesta Brložnika, planinca iz, Raven, ki je bil v skupini s pokojnim Poldetom Kvasnikom, je bilo iz njegove pripovedi razvidno, da se Kvasnik bržkone ne bi bil ponesrečil, če bi ravnal tako, kot tovariši iz njegove skupine.
Brložnik nam je takrat povedal: »Nameravali smo preplezati severno steno malega Prisojnika. Ko se je pot prevesila v steno, smo se ustavili in sklenili, da ne pojdemo naprej, ker se nam je zdelo vse skupaj prenevarno. Kvasnik pa se je kljub temu odločil, da bo stopil dalje in pogledal, če je kakšna možnost, da bi nadaljevali s plezanjem.« To je bilo zanj usodno.
Ernest Brložnik, ki je šel za njim, ko so v njegovi skupini postali zaskrbljeni zaradi Kvasnikove odsotnosti, ga je dolgo zaman iskal. Čez čas je našel samo Kvasnikov cepin ...

VOJKO BERCKO

 

05.07.1974

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije