Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Ravenski alpinist padel v prepad

03.07.1974

sreda, 3. julij 1974, ob 19:57, Boris Štupar, ogledov: 997

Večer: V severni steni Prisojnika
Reševalci našli kraj, kjer se je ponesrečil Leopold Kvašnik in videli ponesrečenca, vendar ne morejo do njega

Stalna služba UJV Kranj je obvestila mariborsko stalno službo, da se je 1. julija okrog 17. ure ponesrečil Leopold Kvasnik, 28, iz Prevalj 43, vodja skupine devetih alpinistov, ki so nameravali preplezati severno steno Prisojnika. Že čez dve uri so ga začeli iskati njegovi soplezalci, na pomoč pa so jim prišli tudi trije gorski reševalci in helikopter republiškega sekretariata za notranje zadeve SRS. Kvasnika so iskali do noči in še ves naslednji dan. Do 17. ure ponesrečenca niso našli in zato sinoči ni bilo nobenih novic o njegovi usodi.
Danes zjutraj ob 7.30 smo poklicali postajo milice na Ravnah, ki je v stalnem stiku s stalno službo UJV v Kranju. Imeli smo srečo; da je prav takrat prišel na postajo milice Ernest Brložnik, eden iz skupine devetih alpinistov, ki so se predvčerajšnjim mudili na Prisojniku in po nesreči sodelovali pri iskanju Leopolda Kvasnika.
Ernest Brložnik nam je dogodke takole opisal: »Devet alpinistov iz Maribora, Radgone in Prevalj nas je predvčerajšnjim nameravalo preplezati severno steno Malega Prisojnika. Nameravali smo čez vrh. Ko pa se je pot prevesila v steno, smo se ustavili in sklenili, da ne pojdemo naprej, ker je bila zadeva videti prenevarna. Leopold Kvasnik pa je kljub temu rekel, da bo stopil še dalje in pogledal, ali je kakšna možnost, da bi nadaljevali s plezanjem. Ker je bil izkušen alpinist, smo mu zaupali. Odšel je, vendar se dalj časa ni oglasil niti nismo videli, da bi kje plezal. Postali smo zaskrbljeni. Odločil sem se, da pojdem pogledat, kaj se je zgodilo. Opremil sem se z dvema cepinoma in previdno stopil v steno. Klical sem, odgovora nisem dobil. Šele čez čas sem naletel na njegove sledi, na robu prepada pa sem našel Kvasnikov cepin. To je bilo znamenje, da se je zgodila nesreča.
Ker sami nismo mogli reševati, smo sestopili in obvestili gorske reševalce. Že čez dve uri smo bili ponovno v steni. Kmalu je priletel tudi helikopter. Skrbno smo iskali. Dolgo časa nismo ničesar našli, prav danes pa so nam gorski reševalci sporočili, da so zagledali kraj, kjer leži ponesrečeni Kvasnik. Kraj je tako nedostopen, da doslej še niso mogli do njega. Malo je verjetnosti, da bi Kvasnik preživel padec v globino dobrih 300 metrov. Bojimo se, da je mrtev, čeprav še nismo izgubili vsega upanja.«

VOJKO BRECKO
 

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker