Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zanimivo predavanje ge. Copelandove o Škotski

Jutro: Angleško društvo v Ljubljani je priredilo pred kratkim javno predavanje v dvorani hotela »Metropola«.

Predavala je lektorica angleškega jezika na ljubljanski univerzi ga. Fanny Copelandova o škotski pokrajini in zgodovini. Predavanje je otvoril in v uvodu pozdravil poslušalce podpredsednik dr. Ferdinand Majaron. Gospa Copelandova je rojena Škotka in doma iz Edinburgha. Oče, ki je bil direktor observatorija za astronomijo, jo je vzgojil k znanstvenemu delu. Nekaj let pred svetovno vojno so se Copelandovi preselili v malo vilo v okolici Aberdeena. V tej vili so med vojno letovali srbski dijaki, ki so srečno preživeli tragični umik čez albanske gore, in so nadaljevali svoje študije v Aberdeenu. Tako je obitelj Copeland že med vojno storila mnogo dobrega za jugoslovenski narod.
Predavateljica je zlasti govorila o štirih največjih mestih Škotske: Aberdeenu, Edinburghu, Glasgovu in St Andrewsu. V teh mestih so celotne univerze, ki so razen onih v Oxfordu in Cambridgeu najstarejše v Angliji. Vzdržujejo jih Škoti sami in so nanje zelo ponosni. Predavateljica je omenila tudi 800 letno vojno stanje med Škotsko in Anglijo. Danes živita oba naroda v najboljših odnošajih. V svetovni vojni je padlo 100.000 Škotov, kar je velik odstotek, če pomislimo, da je vseh Škotov le 7 milijonov. Domovina se jim je oddolžila z velikim spomenikom na Edinburgh Castle Rocku, kjer so vsi padli zabeleženi v knjigi.
Ta spomenik obišče vsako leto na tisoče romarjev zlasti mnogo Američanov.
Škotom prav radi očitajo skopost, češ, da je to njihova narodna lastnost. Ta trditev je le toliko resnična, da Škot nerad zapravlja denar za reči, ki jih smatra za manj potrebne ali za nepotrebne. Pri kulturnih potrebah nikdar ne varčuje. Šolstvo na Škotskem je na izredno visoki stopnji.

Ga. Copelandova je izpregovorila tudi o Orkneyskih otokih, kjer je preživljala počitnice. Otoke so kolonizirali Norvežani v 4. stoletju po Kristu. So polni prazgodovinskih monumentov in zlasti priljubljeni onim, ki imajo radi mir. Prav radi jih posečajo tudi turisti, ki pleza po po tamkajšnjih sicer strmih, vendar ne previsokih stenah.
Predavanje so spremljale tudi skioptične slike, ki so pokazale, da je Škotska gorata pokrajina z mnogimi jezeri in rekami. Karakteristična je po svoji samotnosti, ki vzbuja melanholičnost. Ta značaj pokrajine je vzrok sentimentalnosti škotskega naroda.
Predavanje ki je trajalo dve tiri, je bilo vredno toplega aplavza, s katerim so poslušalci nagradili predavateljico, ki uživa spričo svojega dolgoletnega udejstvovanja na kulturnem polju med Slovenci splošen ugled. Zlasti se je ga. Copelandova izkazala kot velika propagantorica za naš tujski promet s svojimi rednimi prispevki v angleških znanstvenih in športnih publikacijah. Nedavno je objavila v »Slavonic Review« daljšo študijo o slovenskih narodnih pripovedkah.

Jutro, 17. junij 1933
 

17.06.1933

dLib.si

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije