Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Medved spet trga ovce na Menini

Slovenec: Kamnik, 4. julija 1933

Ko so v jeseni leta 1930 ustrelili na Menini planini velikega medveda, je to povzročilo v lovskih krogih precejšnjo nevoljo in razne očitke, ki so s stališča lovcev razumljivi in popolnoma na mestu. Lovci kot ljubitelji in gojitelji živali imajo gotovo prav, če zahtevajo, da se tako redke zverine ne strelja, posebno ker je znano, da medved človeku ni nevaren. V prejšnjih letih so že večkrat govorili in pisali, da živi v Kamniških planinah medved, ki se seli iz kraja v kraj. Opazili so ga na Jezerskem, spomladi leta 1930 pa v dolini Kamniške Bistrice, kjer se je mastil z gamsi, ki so poginili pod spomladanskimi plazovi. Z Menine so večkrat prihajala poročila in pritožbe, da so našli od časa do časa po več raztrganih ovac in sledove krvoločnega kosmatinca. Tako je n. pr. posestnik Janez Razpotnik iz vasi Kostanja pod Menino planino, ki jo le četrt ure oddaljena od Šmartna v Tuhinjski dolini, že l. 1929 naznanil oblastem, da mu je medved raztrgal sedem ovac. Vsi znaki in sledovi so povsem jasno kazali, da je to škodo povzročil res medved, ker pa ga do tedaj še nihče ni videl, je bil na drugi strani upravičen tudi dvom. Dognalo pa se je tudi, da so bosanski oglarji, ki so kuhali oglje na Menini, kradli ovce in jih pekli na račun medveda, zato so celo sklepali, da je vsa zgodba o kosmatincu gladko izmišljena.
V treh letih je izginilo raznim posestnikom na Menini okrog 150 ovac, od katerih so jih precej pospravili bosanski oglarji, večji del pa jih ima na vesti medved.
To se je izkazalo šele jeseni leta 1930, ko so ustrelili kosmatinca, o katerem do tedaj ni nihče ničesar verjel. Kmetje so bili sedaj brez skrbi za ovce, ker so tudi oglarji odšli s planine. Toda to ni trajalo dolgo. Zopet so našli raztrgane ovce in  ponovno so videli medveda, oziroma medvedko z dvema mladičema. Že lani so se kmetje pritožili in zahtevali od zakupnikov lovišč na Menini, da napravijo pogon na medveda. Zmagal pa je ozir na tiste, ki so zagovarjali načelo, da se redko zverine ne sme kar tako iztrebiti.
Danes je zopet posestnik Janez Razpotnik iz Kostanja naznanil oblasti, da mu je medved raztrgal štiri ovce. Na Menini ima Razpotnik lep ograjen pašnik, v katerem se pase 17 ovac. Ko je prišel v soboto na planino, je ugotovil, da je med ovcami strašno gospodaril medved. Dve je popolnoma raztrgal in obral, dve pa je samo pobil in pospravil drobovje, katerega ima menda najraje. Posestnik trpi nad 600 Din škode, ker so bile ovce že debele in namenjene za prodajo, in zahteva odškodnino. Posestniki planinskih pašnikov na Menini na podlagi tega dogodka zahtevajo, da se gre preko obzirov in razlogov, da bi še naprej ščitili kosmatinca. Njihova zahteva je z gospodarskega stališča gotovo na mestu, saj živijo sedaj zopet v strahu, da jim mrcina ne pokonča vseh ovac, poleg tega pa imajo stroške s tem. da jih morajo čuvati. Poročali bomo še, kakšno stališče bodo zavzeli na merodajnih mestih glede te zahteve.

Proslava obletnice hoče na Lisci
Posavska podružnica SPD, ki je lani zgradila na Lisci nad Sevnico lep planinski dom, bo v nedeljo, 9. julija, slavila obletnico otvoritve doma.
V ta namen bo omenjenega dne ob pol 11 dopoldne cerkveno opravilo pred domom, po opravilu pa planinska veselica ob zvokih priznane železničarske godbe z Zidanega mosta. V soboto zvečer bodo kresovi, umeten ogenj in streljanje naznanjali bližanje planinske svečanosti. — Opozarjamo vse ljubitelje planin iz Slovenije in iz bratske Hrvatske na ta planinski praznik na Lisci.

Slovenec, 5. julij 1933
 

05.07.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije