Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežne razmere - 12.04.13

ARSO: Splošna nevarnost plazov je zmerna, tj. 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

V dokaj sončnem vremenu večjega dela naših gora se je snežna odeja hitreje preobražala. Ledišče se je do danes dvignilo do nadmorske višine okoli 2300 m. Sneg se je podnevi ojužil, ponoči pomrznil. Krepila se je površinska skorja. Le v senčnih legah visokogorja je sneg ostal suh. Nižje se je sneg talil in čez dan razmočil. Na 2500 m je v Julijcih do okoli 450 cm snega, na 1500 m do 290 cm in na 1000 m od 40 do 70 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 m od 90 do 140 cm, na 1000 m do okoli 40 cm. Snežna odeja je večinoma prekrita s skorjo, ki ponekod nosi človeško težo. V senčnih legah visokogorja je ponekod sneg še suh in tudi mehak. Pod okoli 1500 m je snežna odeja precej uležana in zjutraj pomrznjena, čez dan pa se zmehča.

V visokogorju je veliko zametov in opasti. Na vetru izpostavljenih legah je površina trda in delno poledenela. Nevarnost snežnih plazov je nad okoli 1800 m 2. stopnje, nižje pa 1. stopnje. Spontanega plazenja večinoma ne pričakujemo, možni so le manjši osipi s strmih prisojnih pobočij sredi dneva in popoldne. Plaz lahko sprožite le ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih na mestih z napihanim snegom.

Danes bo oblačno z občasnimi padavinami predvsem na območju Julijskih Alp, drugod jih bo malo. Zvečer in v noči na soboto se bodo padavine pojavljale tudi drugod in jutri dopoldne povsod ponehale. Meja sneženja bo nihala med 1500 in 2000 m. V visokogorju bo zapadlo od 5 do 10 cm snega, v Julijcih, zlasti zahodnih, pa lahko tudi do dobrih 30 cm. Ker bo snežilo na skorjasto podlago, se novi sneg višje ne bo dobro sprijel s podlago in se bo predvsem v Julijcih povečala nevarnost snežnih plazov. Hkrati bo nižje dež razmočil sneg, zato pričakujemo spontano plazenje talnih plazov mokrega snega na dovolj strmih travnatih ali z listjem prekritih bregovih.

Novo poročilo bo izdano v ponedeljek, 15.4.2013 popoldne.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije