Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 11.04.13

Padla je s konja - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 16.30 se je v Stari Fužini, občina Bohinj, pri padcu s konja poškodovalo dekle. Posredovali so reševalci GRS Bohinj, ki so dekle oskrbeli, ekipa HNMP pa jo je s helikopterjem LPE prepeljala na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V četrtek bo sončno, na zahodu, zlasti v Posočju, pa bo več oblačnosti. Tam bo popoldne možna tudi kakšna kaplja. Dopoldne bo začel pihati jugozahodni veter.
V petek bo na vzhodu sprva še delno jasno, popoldne pa se bo postopno pooblačilo. Drugod bo oblačno, v zahodnih in ponekod v osrednjih krajih bo dopoldne občasno deževalo. Padavine se bodo proti večeru krepile in v noči na soboto zajele vso državo. Pihal bo jugozahodni veter.
V soboto dopoldne bodo padavine od severa postopno ponehale, na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja. Čez dan bo sončno vreme z nekaj kopaste oblačnosti.
V nedeljo bo nekoliko več oblačnosti kot v soboto, a bo večinoma suho

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo ob koncu tedna že večinoma suho vreme, v prvi polovici tega tedna pa je bilo tudi nekaj sonca. Ledišče se je do danes postopno dvignilo do nadmorske višine okoli 1500 metrov. Snežna odeja se je hitro sesedala in preobražala, le v senčnih legah visokogorja je sneg ostal slabo preobražen in večinoma suh. Na prisojnih pobočjih se je čez dan ojužil in ponoči pomrznil. Nastala je skorja. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 460 cm snega, na 1500 metrih do 300 cm in na 1000 metrih od 60 do 80 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 100 do 150 cm, na 1000 metrih do okoli 60 cm. Snežna odeja je večinoma prekrita s skorjo, ki ponekod nosi človeško težo. V senčnih legah visokogorja je ponekod sneg še suh in tudi mehak. Pod okoli 1500 metri je snežna odeja precej uležana in zjutraj pomrznjena, čez dan pa se zmehča.
V visokogorju je veliko zametov in opasti. Nevarnost snežnih plazov je nad okoli 1600 metri 2. stopnje, nižje pa 1. stopnje. Spontanega plazenja večinoma ne pričakujemo, možni so le manjši osipi s strmih prisojnih pobočij sredi dneva in popoldne. Plaz lahko sprožite ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. Do petka zjutraj bo v zahodnih Julijskih Alpah zmerno do pretežno oblačno, višji vrhovi bodo jutri vsaj nekaj časa še v soncu. Drugod bo delno jasno, po vrhovih Karavank in KamniškoSavinjskih Alp pa se bodo začeli nabirati oblaki. Manjše občasne padavine pričakujemo predvsem v zahodne in južnem delu Julijcev jutri proti večeru in v noči na petek. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 1500 in 1700 metri. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Snežna odeja se bo jutri čez dan še preobražala, nižje tudi počasi talila. Lavinske razmere se do petka zjutraj ne bodo dosti spremenile.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije