Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 05.04.13

Iskalna akcija - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 6.06 se je nadaljevala iskalna akcija pogrešane osebe v okolici Postojne, ki jo iščejo od 3. aprila. V akciji iskanja, ki jo je vodila policija, so sodelovali tudi gasilci PGD Postojna, Studenec, Slavina, Hruševje in Pivka ter vodniki reševalnih psov ZRPS Notranjska in KZS za območje Ljubljane in okolice in Notranjske ter reševalci GRS Ljubljana. Pogrešanega niso našli.

Predviden razvoj vremena

V petek bo oblačno in deževno, meja sneženja bo med 500 in 800 metri nadmorske višine. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.
V soboto bo pretežno oblačno, ponekod bo občasno še deževalo.
V nedeljo bo na Primorskem delno jasno, drugod pretežno oblačno. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja.
V ponedeljek bo delno jasno.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je splošna nevarnost plazov znatna, tj. 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
V sredo je bilo oblačno in megleno z rahlim sneženjem. Zapadlo je do 5 cm snega. V četrtek je bilo oblačnosti nekoliko manj, do petka zjutraj pa je spet zapadlo do 5 cm snega. Temperatura je bila v gorah ves čas pod ničlo, do petka se je ledišče dvignilo do nadmorske višine okoli 1400 metrov. Snežna odeja se je sesedala in preobražala. V visokogorju je vzhodni veter delal zamete. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 480 cm snega, na 1500 metrih do 320 cm in na 1000 metrih od 80 do 100 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 110 do 160 cm, na 1000 metrih od okoli 20 do 50 cm. Sneg je na površini večinoma mehak in rahel, pod človeško težo pa se udira različno globoko.

V visokogorju je veliko zametov in opasti. Nevarnost snežnih plazov je nad okoli 1500 metri 3. stopnje, nižje pa 2. stopnje. S strmejših pobočij se bodo še lahko prožili manjši plazovi nesprijetega snega. Plaz lahko sprožite že ob majhni dodatni obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. V petek bo še oblačno in megleno z rahlim sneženjem, do sobote zjutraj lahko zapade še okoli 5 cm snega, do 10 pa v hribih severne Primorske in Notranjske. V soboto dopoldne bo sneženje povsod ponehalo, a bo ostalo večinoma oblačno vreme. Nekaj sonca bo v nedeljo in ponedeljek, hkrati pa se bo v višinah spet nekoliko ohladilo. Na prisojnih pobočjih se bo snežna odeja hitreje preobražala, v senčnih legah pa zaradi ohladitve spet počasneje. Nevarnost snežnih plazov se bo zniževala počasi, predvidoma bo ob ohladitvi v začetku prihodnjega tedna 2. stopnje.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27627

Informacije

Informacije