Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 01.04.13

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V ponedeljek bo pretežno oblačno, občasno bodo predvsem zjutraj in dopoldne še rahle padavine.
V torek bo oblačno. Zjutraj se bodo padavine od juga znova okrepile in razširile nad vso Slovenijo. Po nižinah v notranjosti bo deloma deževalo, deloma snežilo. Na Primorskem bo zapihala zmerna burja.
V sredo bo pretežno oblačno, predvsem v vzhodni Sloveniji bo dopoldne še rahlo deževalo ali snežilo. Ponekod na zahodu se bo delno zjasnilo.
V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno, a večinoma suho vreme.

Razmere v gorah

Splošna nevarnost plazov je znatna, tj. 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
Ob koncu tedna je bilo v gorah oblačno in megleno vreme. Predvsem v Julijskih Alpah so bile pogoste in obilne padavine, drugod jih je bilo manj. Meja sneženja je bila v Julijcih sprva na nadmorski višini okoli 1500 metrov, drugod pa tudi višje, a se je v noči na nedeljo spustila pod 1000 metrov. Do ponedeljka zjutraj je v Julijskih Alpah na okoli 1500 metrih zapadlo od 50 do skoraj 80 cm snega, nižje ter drugod po naših gorah pa od 15 do okoli 30 cm. Snežna odeja se je že sproti sesedala, prožili so se tudi plazovi novega nega s strmih pobočij. V visokogorju je pihal jugozahodnik, ki je delal zamete in opasti. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 480 cm snega, na 1500 metrih do 310 cm in na 1000 metrih od 70 do okoli 90 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 100 do 150 cm, na 1000 metrih od okoli 20 do 50 cm. Sneg je večinoma mehak in rahel in se globoko predira. Manj takega snega je v Karavankah in Kamniško Savinjskih Alpah.. V visokogorju je veliko zametov in opasti.

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp 4. stopnje, drugod ter v Julijcih pod okoli 2000 m pa 3. stopnje. S strmejših pobočij se bodo prožili številni manjši in srednje veliki plazovi nesprijetega snega. Plaz lahko sprožite tudi ob majhni dodatni obremenitvi snežne odeje na strmih in srednje strmih pobočjih. Snežna odeja se sicer hitro seseda in zato se bo nevarnost snežnih plazov do jutri že nekoliko zmanjšala. Danes bo oblačno, občasno bo ponekod še rahlo snežilo, a količina padavin bo zanemarljiva. Jutri in v noči na sredo pa bo občasno spet snežilo, zapadlo bo lahko od 10 do 20 cm snega, pod 1000 m pa še manj. Jutri bo zapihal zmeren vzhodnik, ki bo prenašal sneg v zamete.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije