Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 29.03.13

Predviden razvoj vremena - Snežne razmere

V petek bo oblačno. Padavine bodo čez dan oslabele in ponekod prehodno ponehale. Zvečer in ponoči se bodo padavine nekoliko okrepile in do sobote zjutraj večinoma ponehale.
V soboto bo pretežno oblačno. Dopoldne se bodo padavine pojavljale predvsem v zahodnih krajih, popoldne pa se bodo širile proti vzhodu. Zvečer bo na Primorskem zapihala zmerna burja.
V nedeljo bo oblačno s padavinami, ki bodo popoldne počasi slabele. Meja sneženja se bo znižala, ob močnejših padavinah ponekod do nižin. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja, v severovzhodni Sloveniji pa zjutraj in dopoldne severni veter. V noči na ponedeljek bodo padavine ponehale. V ponedeljek bo pretežno oblačno in večinoma suho.

Snežne razmere

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v četrtek sončno vreme. Na sončnih legah se je snežna odeja čez dan ojužila in nekoliko sesedla, v senci pa je sneg ostal suh le v visokogorju. Ker se je do večera pooblačilo, sneg ponoči ni povsod pomrznil. Ledišče se je do danes dvignilo do nadmorske višine okoli 1800 m. Nižje se sneg hitreje preobraža in seseda. Nove padavine so do petka zjutraj prinesle v Julijske Alpe in zahodne Karavanke do 20 cm snega, drugod v naše gore pa do dobrih 5 cm. Meja sneženja je bila na nadmorski višini okoli 1400 metrov. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 420 cm snega, na 1500 metrih do 290 cm in na 1000 metrih od 70 do okoli 80 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 90 do 150 cm, na 1000 metrih od okoli 20 do 50 cm. Sneg je večinoma mehak in rahel, pod mejo sneženja pa razmočen.

V visokogorju je veliko zametov in opasti. Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju 3. stopnje, pod okoli 1500 metri pa 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Z dovolj strmih pobočij se lahko prožijo posamezni plazovi delno sprijetega snega. Že ob majhni dodatni obremenitvi pa lahko hitro sprožite plaz napihanega snega. Do ponedeljka zjutraj bo v gorah oblačno in megleno vreme s pogostimi padavinami. Obilnejše bodo v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah. Tam lahko do ponedeljka zjutraj pade več kot 50 cm snega, drugod od 20 do 40 cm, največ med soboto dopoldne in nedeljo dopoldne. V visokogorju se bo povečala nevarnost snežnih plazov. Predvsem od nedelje zjutraj pričakujemo tudi spontano proženje plazov novega, nesprijetega snega. Jugozahodni veter bo delal nove zamete in opasti.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije