Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežne razmere - 27.03.13

ARSOARSO: Splošna nevarnost plazov je znatna, tj. 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

V ponedeljek in torek je še snežilo, a so padavine v torek popoldne oslabele. Temperatura je bila ves čas pod ničlo. Pihal je zmeren veter severnih smeri in je prenašal suhi sneg v zamete.
Temperatura je bila ves čas pod ničlo, razmere so bile povsem zimske in so še tudi danes. Novi sneg se skoraj ni preobražal, razen v gričevju.
Na 2500 m je v Julijcih do okoli 410 cm snega, na 1500 m do 270 cm in na 1000 m od 80 do okoli 100 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 m od 90 do 150 cm, na 1000 m od okoli 40 do 70 cm.
Sneg je večinoma mehak in rahel, na vetru izpostavljenih legah pa spihan do stare podlage, ki deloma drži človeško težo.
Veliko je zametov in opasti.
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju še vedno večinoma 3. stopnje, pod okoli 1500 m pa 2. stopnje. Z dovolj strmih pobočij se lahko prožijo posamezni plazovi delno sprijetega snega. Že ob majhni dodatni obremenitvi pa lahko hitro sprožite plaz napihanega snega.
Do petka se bo ledišče postopno dvignilo do nadmorske višine okoli 1600 m. Ob nekoliko tanjši oblačnosti in kratkotrajnih razjasnitvah se bo danes sneg nekoliko hitreje preobražal in se predvsem v sredogorju tudi nekoliko ojužil, v senčnih legah pa bo ostal večinoma suh. Ob postopni otoplitvi se bo sicer sneg začel hitreje preobražati, a hkrati se bodo nekoliko labilizirala pobočja z napihanim snegom. V četrtek proti večeru se bodo začele pojavljati padavine. meja sneženja bo do petka zjutraj ostala pod 1000 m. Do takrat bo predvsem v Julijcih in zahodnih Karavankah ter v Kamniških Alpah zapadlo do 10 cm snega.

Novo poročilo bo izdano v petek, 29. 3. 2013 zjutraj.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije