Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežena ...

Delo.si: ... pomlad zaradi taljenja arktičnega ledu

V ponedeljek objavljeni satelitski posnetek kaže, da je obseg ledu na Arktičnem morju trenutno blizu minimumu, zabeleženem v tem obdobju leta.

London – Taljenje ledu na Arktičnem morju, ki atmosferi izpostavlja vse večji del oceana, bi po mnenju znanstvenikov lahko botrovalo ekstremnim temperaturam, tako visokim kot nizkim. Taljenje ledu je tako lahko tudi razlog za letošnje močno sneženje in mrzlo pomlad v Evropi in Severni Ameriki, povzema STA pisanje britanskega časnika The Guardian.

Tako površina kot tudi količina morskega ledu, ki se vsako leto oblikuje in nato topi v Arktičnem oceanu, je lansko jesen padla na rekordno nizko raven. V ponedeljek objavljeni satelitski posnetki pa kažejo, da je površina ledu – ki je po dolgotrajni polarni zimi v tem času največja – trenutno blizu minimumu, zabeleženem v tem obdobju leta; dejansko je njegova površina - gre za 15,13 milijona kvadratnih kilometrov - šesta najmanjša v tem zgodnje pomladnem času odkar obseg arktičnega ledu spremljajo s sateliti.

Obseg ledu vpliva na temperaturo morja, slednja pa določa vetrne vzorce. Površina arktičnega ledu oziroma njegovo taljenje po mnenju znanstvenikov lahko botruje tako nenavadno toplemu vremenu, kot ga je del Evrope izkusil marca lani, kot tudi nenavadno mrzli pomladi, s katero se stara celina sooča letos.

Tudi Ameriška agencija za oceane in ozračje je med tistimi, ki trdi, da segrevanje Arktičnega morja vpliva na vreme na severni polobli. »Zaradi izgube ledu v Arktično morje prodira več sončne energije in zaradi tega lahko v Severni Ameriki in Evropi pričakujemo več ekstremnih vremenskih pojavov, kot so močno sneženje, vročinski valovi in poplave,« njihovo opozorilo navaja The Guardian.

  27.03.13, 09:00

 

Z belo je označena sedanja (15. marca letos) največja pomladna površina ledu na Arktičnem morju, ki znaša 15,13 milijona kvadratnih kilometrov. Oranžna črta pa kaže srednjo vrednost površine ledu na isti dan v obdobju od leta 1979 do 2000. Križec na sredini kaže položaj severnega tečaja. Foto: National Snow and Ice Data Center


Vir: www.eaglespeak.us

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije