Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežne razmere - 22.03.13

ARSOSnežilo jeARSO: Splošna nevarnost plazov je znatna, tj. 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

V sredo je bilo pretežno oblačno, predvsem v noči na četrtek so bile prehodno manjše padavine. Zapadlo je do 5 cm snega. Meja sneženja je bila med 1200 in 900 m. Nato se je zjasnilo in ob sončnem vremenu se je snežna odeja preobražala in sesedala. Ledišče je bilo na okoli 1300 m nad morjem. Tudi višje se je na osončenih legah sneg čez dan ojužil, ponoči pa pomrznil.
Nastala je tanka skorja. Večjega plazenja ni bilo več.
Na 2500 m je trenutno v Julijcih do okoli 400 cm snega, na 1500 m do 260 cm in na 1000 m od 70 do okoli 90 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 m od 80 do 140 cm, na 1000 m od 30 do 40 cm.
Snežna odeja je večinoma pokrita s tanko skorjo, ki ne nosi človeške teže. V senčnih legah, zlasti v visokogorju, je še rahla, nižje pa ponoči in zjutraj tudi pomrznjena in trda, podnevi pa se zmehča Veliko je zametov in opasti.
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju večinoma 3. stopnje, pod okoli 1500 m pa 2. stopnje. Spontanega plazenja večinoma ne pričakujemo Že ob manjši dodatni obremenitvi pa se bo lahko hitro sprožil plaz novega snega zlasti na mestih z napihanim snegom.
Danes bo še jasno, jutri pa se bo postopno pooblačilo in tudi že malo ohladilo. Od sredine popoldneva bodo na zahodu možne rahle padavine, a količina bo zanemarljiva. V nedeljo bo oblačno in megleno z rahlim sneženjem, ki se bo nadaljevalo tudi v ponedeljek. Do ponedeljka zjutraj bo zapadlo do okoli 10 cm suhega snega, ki ga bo vzhodni veter sproti spihal v zamete.
Nevarnost snežnih plazov se ne bo spreminjala. Mrzlo bo, saj bo temperatura pod ničlo do nižin.

Novo poročilo bo izdano v ponedeljek, 25.3.2013

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27661

Informacije

Informacije