Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 22.03.13

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek bo pretežno jasno.
V soboto bo sprva še delno jasno, čez dan se bo oblačnost postopno povečala, najhitreje v zahodni Sloveniji. Tam bo proti večeru možna kakšna kaplja.
V nedeljo in ponedeljek bo oblačno, v večjem delu Slovenije bo rahlo snežilo. Zelo hladno bo, na Primorskem bo v nedeljo zapihala burja, ki se bo popoldne okrepila.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v sredo pretežno oblačno, predvsem v noči na četrtek so bile prehodno manjše padavine. Zapadlo je do 5 cm snega. Meja sneženja je bila med 1200 in 900 metri. Nato se je zjasnilo in ob sončnem vremenu se je snežna odeja preobražala in sesedala. Ledišče je bilo na okoli 1300 metrih nad morjem. Tudi višje se je na osončenih legah sneg čez dan ojužil, ponoči pa pomrznil. Nastala je tanka skorja. Večjega plazenja ni bilo več. Na 2500 metrih je trenutno v Julijcih do okoli 400 cm snega, na 1500 metrih do 260 cm in na 1000 metrih od 70 do okoli 90 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 80 do 140 cm, na 1000 metrih od 30 do 40 cm. Snežna odeja je večinoma pokrita s tanko skorjo, ki nenosi človeške teže. V senčnih legah, zlasti v visokogorju, je še rahla, nižje pa ponoči in zjutraj tudi pomrznjena in trda, podnevi pa se zmehča Veliko je zametov in opasti. Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju večinoma 3. stopnje, pod okoli 1500 metri pa 2. stopnje. Spontanega plazenja večinoma ne pričakujemo Že ob manjši dodatni obremenitvi pa se bo lahko hitro sprožil plaz novega snega zlasti na mestih z napihanim snegom. V petek bo še jasno, v soboto pa se bo postopno pooblačilo in tudi že malo ohladilo. Od sredine popoldneva bodo na zahodu možne rahle padavine, a količina bo zanemarljiva. V nedeljo bo oblačno in megleno z rahlim sneženjem, ki se bo nadaljevalo tudi v ponedeljek. Do ponedeljka zjutraj bo zapadlo do okoli 10 cm suhega snega, ki ga bo vzhodni veter sproti spihal v zamete. Nevarnost snežnih plazov se ne bo spreminjala. Mrzlo bo, saj bo temperatura pod ničlo do nižin.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije