Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sveže sledi vodijo na Strme

Janez Pikon: Zimskega spanja je konec, tako kaže, kajti znani kosmatinec se je v zadnjih dneh zopet sprehodil južno na pobočju Črne gore, vzhodno ob predelu Pod Luknjo, preko Ravenskih rovtov na Strme, južno nad Nemškim Rovtom in zahodno ob Jelovici.

Sveže sledi vodijo na Strme

Štiri kilometre svežih sledi na gozdni cesti iz Volčjih jam do bivše drevesnice na Rižcah opazim. Sledim mu po zasneženi gozdni cesti v razmaku kakšne tri ure in mi še kako koristijo njegove globoke sledi, kajti brez večjih težav nadaljujem kar po njegovih stopinjah, ja točno tako, te so mi bile v pomoč pri lažjem napredovanju v globokem snegu. Kosmatinec je verjetno prihlačal iz smeri vzhodno od krmišča v zavetju hladne noči, kjer po zimskem spanju nabira novih si moči. Po sledeh v snegu sodeč je tudi tokrat prišel vzhodno iz smeri Jelovice. Skoraj vsako pomlad je slediti v Bohinju prehodnega medveda, ki se giblje v bližini zgornje gozdne meje.

Zimskega spanja je konec, tako kaže, kajti znani kosmatinec se je v zadnjih dneh zopet sprehodil južno na pobočju Črne gore, vzhodno ob predelu Pod Luknjo, preko Ravenskih rovtov na Strme, južno nad Nemškim Rovtom in zahodno ob Jelovici.

Prepoznavne široke sledi v snegu izdajajo mlajše živali, ki si šele iščejo bivalni prostor. Nekaj fotografij sledi medveda po Ravenskih rovtih, te vodijo dlje na Strme (Nemški Rovt). Peto leto bo, kar k Hodniku, morda zato, ker je trdno prepričan, da ga lovski mojster ne bo počil, na območje Strme nad Nemškim Rovtom, prihaja kosmatinec. »Toliko ga že poznam, da vem, da ni konflikten. Drobnice ne mara, prepričan pa sem, da ima rad čebele oziroma njihov med. Ime sem mu dal kar Strmski medved. To je eden teh medvedov, ki jih starejši medvedi izženejo iz njihovega rajona in tako postanejo popotniki. Iščejo hrano in imajo svoje stečine, pridejo mimo mojega lovskega bivaka, ne zmotijo se niti za pet dni. Tale medo pride vsako leto pod Soriško planino do mojega lovskega bivaka v marcu, ne zgreši niti za en dan.« Hodnikov ima pod bivakom krmilnice za ptice, letos je pokrmil okoli petnajst kilogramov semen in pet kilogramov loja, blizu je tudi krmišče za jelenjad. »Medo obišče ptičje krmilnice, pride se malo pogostit. Po stopinjah se ga da prepoznati, težak je do 150 kilogramov. Teža se določi po velikosti šape, dolžina in širina se izmerita in po tabeli se vidi, koliko je težak. Vem, da se veliko časa zadržuje na Spodnje Bohinjskih gorah, pod njimi se giba do Vogla in do Soriške planine, do Jelovice, do Podkorita in gre tudi čez Savo.«

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video:

Sveže sledi vodijo na Strme


G-L: gore-ljudje
Medved na Vresjah

Medved na Strmah

Medved na obisku


G-L: YouTube
Medved na obisku:
1     2     3     4     5     6


1 komentarjev na članku "Sveže sledi vodijo na Strme"

Marjeta Štrukelj,

Pozor, novi luknjač na delu!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije