Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 15.03.13

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek bo dopoldne še pretežno oblačno, čez dan se bo oblačnost od zahoda manjšala. Severni veter bo postopno oslabel, burja na Primorskem bo popoldne ponehala.
V soboto bo pretežno jasno in zjutraj mrzlo. Popoldne se bo na Primorskem nekoliko pooblačilo.
V nedeljo se bo od zahoda postopno povsod pooblačilo. Zapihal bo jugozahodnik. Popoldne bo v zahodnih krajih občasno rahlo deževalo. Nekoliko topleje bo.
V ponedeljek bo oblačno s pogostimi padavinami, ki bodo močnejše v zahodni Sloveniji. Snežna meja bo pod 1000 m nadmorske višine, snežilo bo lahko tudi po dolinah severozahodne Slovenije.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, je bilo v sredo oblačno z občasnimi padavinami, ki so bile obilnejše v zahodnem delu naših gora. V Julijcih je zapadlo do 30 cm snega, drugod od 5 do 15 cm. Meja sneženja je bila na zahodu pod 1000 metri, proti vzhodu pa do okoli 1200 metrov. Tudi v četrtek je snežilo, le v večjem delu Julijskih Alp je bilo večinoma suho. Največ snega je zapadlo v vzhodni in ponekod v južni Sloveniji, tudi do 30 cm. Močno se je ohladilo. Zapihal je močan severni veter, ki je prenašal sneg v zamete. Nižje je razmočena snežna odeja pomrznila in se stabilizirala. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 360 cm snega, na 1500 metrih do 210 cm in na 1000 metrih do okoli 60 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrov od 60 do 110 cm, na 1000 metrov do okoli 30 cm. Snežna odeja je večinoma mehka in rahla, a je novi sneg marsikje spihan do stare, trde podlage. Veliko je novih zametov, ki so večinoma na južnih straneh grebenov in sedel. Veliko je opasti.

Nevarnost snežnih plazov je večinoma 3. stopnje, pod okoli 1000 metrov pa 1. Stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna strmejša pobočja in mesta z napihanim snegom nad okoli 1200 metrov, kjer lahko ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite plaz delno sprijetega snega. Na spihanim mestih je tudi nevarnost zdrsov. Danes bo delno jasno in mrzlo. Pihal bo severni veter, ki bo čez dan slabel. Še bo prenašal sneg v zamete. Jutri bo še mrzlo in precej jasno vreme. Sneg se bo čez dan nekoliko ojužil le na prisojnih pobočjih gričevja in sredogorja, višje v gorah pa večinoma ne. V nedeljo se bo pooblačilo. Ledišče se bo dvignilo do nadmorske višine okoli 800 metrov. Ponekod v zahodnih Julijcih in v predgorju ter v Notranjskih hribih bo popoldne občasno rahlo snežilo. Zapihal bo jugozahodnik. Snežna odeja se bo počasi preobražala in sesedala. Nevarnost snežnih plazov v visokogorju bo ostala večinoma nespremenjena.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije