Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nesreča alpinista Andreja Štremflja

Dnevnik (1984): KRANJ - Znani kranjski alpinist Andrej Štremfelj, ki se je pred leti skupaj z Nejcem Zaplotnikom povzpel tudi na Everest, se je pred dnevi huje poškodoval, ko je plezal v francoskih Alpah.

S Tomom Česnom, prav tako odličnim kranjskim alpinistom, sta prejšnji teden odšla v Chamonix, kjer sta nameravala preplezati nekaj zahtevnih smeri. Nesreča se je pripetila v ponedeljek, ko sta v Droite plezala prvo zimsko ponovitev smeri Corneau - Davaille. Na zgornjem delu, ko sta bila že zunaj težjega dela smeri, se je Štremflju odtrgal serak, zaradi česar je padel 15 metrov globoko. Pri tem si je zlomil nogo in poškodoval koleno.
K sreči je prav tedaj priletelo mimo manjše športno letalo, iz katerega so videli, da je eden od alpinistov obležal. Na pomoč so poklicali gorske reševalce iz Chamonixa, ki so takoj prihiteli s helikopterjem. Tri ure po padcu je bil Štremfelj že v ambulanti v Chamonixu, kjer so mu nudili prvo pomoč. Od tam so ga kasneje prepeljali v Lyon na kliniko, kjer so med drugim specialisti za zdravljenje takih poškodb. Za sedaj je Štremfelj še v njihovi oskrbi.

L. S.
Dnevnik, 16. marec 1984


Nesreča kranjskega alpinista

Gorenjski glas - KRANJ - Prve dni marca letos sta odšla v Centralne Alpe člana alpinističnega odseka pri Planinskem društvu Kranj Andrej Štremfelj in Tomo Česen. Plezalca vrhunske kakovosti - prvemu je priznan mednarodni, drugemu pa zvezni razred - sta se tja napotila z namenom, da bi opravila nove zahtevne vzpone v zimskih razmerah.
Kot so iz Francije obvestili matično planinsko društvo, je v nedeljo, 11. marca, naša naveza doživela nesrečo v ledeni steni pogorja Les Droites. Plezalca sta imela za seboj težji del vzpona v smeri Corneau - Davaille (6. težavnostna stopnja, 1. zimska ponovitev), ko se je Andreju Štremflju nenadoma zrušil serak in je padel 15 metrov globoko. Pri tem si je težje poškodoval gleženj na eni in koleno na drugi nogi.
Nezgodo in klice na pomoč je na srečo opazil voznik športnega letala, ki je sprožil hitro reševalno akcijo. Našega poškodovanega alpinista, ki je v preteklosti uspešno sodeloval na več jugoslovanskih himalajskih odpravah in stal tudi na vrhu Mont Everesta, so že do noči prepeljali v dolino. Tod so mu nudili prvo medicinsko oskrbo, v torek pa so ga prepeljali na kliniko v Lyonu, kjer so opravili kirurški poseg na težje poškodovani nogi. Ko bodo znani izvidi o uspešnosti posega, bo pacient lahko odšel v domovino.
V Planinskem društvu Kranj so se takoj po obvestilu o nesreči lotili zbiranja denarja za pokrivanje stroškov reševalne akcije. Kot upajo, bodo pravočasno zagotovili tudi potrebne devize za prevoz poškodovanca z rešilnim vozilom v domovino.

S. Saje
Gorenjski glas, 20. marec 1984

 

16.03.1984


 Arhiv planID, priredil: G. Š

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27661

Informacije

Informacije