Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 14.03.13

Predviden razvoj vremena - Opozorilo: Pihalo bo! - Razmere v gorah

V četrtek bo oblačno. Dopoldne bodo občasno padavine. Več jih bo v jugovzhodni Sloveniji, na zahodu in severozahodu pa bo večinoma suho. Po nižinah v notranjosti Slovenije bo večinoma snežilo. Popoldne bodo padavine postopno ponehale, v jugovzhodni Sloveniji šele zvečer. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja. Drugod bo zjutraj začel pihati okrepljen severni veter. Ponoči se bo od severozahoda začelo jasniti, burja na Primorskem bo slabela.
V petek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, sprva tudi pretežno oblačno. Pihal bo severni veter, ki bo počasi slabel. Burja na Primorskem bo popoldne večinoma ponehala.
V soboto bo pretežno jasno in zjutraj mrzlo. Popoldne se bo na Primorskem nekoliko pooblačilo.
V nedeljo se bo od zahoda postopno pooblačilo. Zapihal bo jugozahodnik. Popoldne bo v zahodnih krajih občasno rahlo deževalo. Nekoliko topleje bo.

Opozorilo: Po podatkih Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje je bo v četrtek na Primorskem pihala zmerna do močna burja, ki bo v noči na petek pričela slabeti in bo v petek dopoldne ponehala. Na izpostavljenih mestih bodo najmočnejši sunki od 80 do 120 km/h. Hkrati bo v severni Sloveniji pihal okrepljen severni veter, ki bo pričel slabeti šele v petek dopoldne. Veter bo najmočnejši od četrtka popoldne do petka zjutraj. Pod Karavankami, v zgornjem Posočju in ponekod na Koroškem bodo najvišje hitrosti od 70 do 100 km/h. Vetrovno bo tudi drugod po državi, hitrosti vetra bodo predvsem na vzhodu do okoli 70 km/h. V višjih legah in ponekod po nižinah bo v četrtek zjutraj in dopoldne snežilo, veter bo prenašal sneg.

Razmere v gorah

V ponedeljek in torek je bilo večinoma suho vreme. Več oblačnosti je bilo v torek. Ledišče se je z začetnih 1800 spustilo na okoli 1500 metrov nad morjem. Nižje se je sneg talil, višje pa sesedal in preobražal, v ponedeljek ob sončnem vremenu tudi ojužil in ponoči pomrznil. Danes se predvsem na zahodu pojavljajo padavine. Meja sneženja je med 900 in 1200 metri nadmorske višine. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 360 cm snega, na 1500 metrih do 190 cm in na 1000 metrih do okoli 50 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 50 do 90 cm, na 1000 metrih do okoli 20 cm. Snežna odeja je večinoma mokra in zmehčana, v visokogorju je sneg rahel, pod njim pa starejša trda ali skorjasta podlaga. Na grebenih so številne opasti.
Nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna strma, s travo porasla ali z listjem pokrita pobočja, kjer se lahko še prožijo plazovi mokrega snega, tudi talni. V visokogorju lahko ob večji dodatni obremenitvi na dovolj strmih pobočjih sprožite plaz delno sprijetega snega. Od danes do jutri dopoldne bo v gorah snežilo. meja sneženja se bo ponoči spustila do nižin. V gorah lahko zapade od 20 do 30 cm snega. Zapihal bo močan severni veter, ki bo prenašal sneg v zamete. Nastala bodo nova območja napihanega snega predvsem na južnih straneh grebenov in prelazov. Nastale bodo nove klože in zato se bo povečala nevarnost snežnih plazov. Pod okoli 1200 metri pa bo ohladitev stabilizirala snežno odejo in možnost plazenja se bo zmanjšala

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Bilten URSZR – 14.03.13"

Jaka Ortar,

Zavajajoče!

Z ARSOve strani skopirano poročilo o snežnih razmerah ne vsebuje naslovne vrstice, ki pravi:

Splošna nevarnost plazov je znatna, tj. 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Res pa je, da tudi v zadnjih Snežnih razmerah ni nedvoumno napisano, katera stopnja nevarnosti je (ta iz naslovne vrstice ali tista v besedilu?).

Manjka tudi datum, na katerega se nanašajo "razmere v gorah" - v tem primeru so od včeraj (13.3.2013) in del besedila "Od danes do jutri dopoldne bo v gorah snežilo" dobi malo drugačen pomen!

Poobjavljanje je smiselno, če s tem pripomoremo k dvigu kakovosti informacij in izboljšanju obveščenosti, ne pa povečanju zmede. Seveda bodo morali to razčistiti najprej na URSZR.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije