Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 11.03.13

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V ponedeljek dopoldne se bo delno razjasnilo, le v jugovzhodnih krajih bo še pretežno oblačno. Ponekod po nižinah bo sprva megla. Čez dan bo sončno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem v hribovitem svetu zahodne in južne Slovenije bodo nastajale plohe.
V torek bo večinoma oblačno, občasno bo deževalo. Več dežja bo v zahodni in južni Sloveniji. Meja sneženja bo med 800 in 1200 metri nad morjem.
V sredo bo pretežno oblačno. Predvsem v zahodnih, južnih in osrednjih krajih bo občasno deževalo. Meja sneženja bo na okoli 1000 metrov nadmorske višine. Popoldne in v noči na četrtek se bodo padavine razširile nad vso Slovenijo. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo spuščala. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja.
V četrtek bo oblačno s padavinami, ki bodo popoldne večinoma ponehale. Ponekod v notranjosti Slovenije bo lahko snežilo do nižin.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo ob koncu tedna v gorah večinoma oblačno in tudi megleno vreme z občasnimi padavinami. Meja sneženja je bila sprva na nadmorski višini okoli 2000 metrov, a se je nato nekoliko spustila, tako da je občasno snežilo tudi malo pod 1500 metri. V visokogorju je skupno zapadlo od 10 do okoli 30 cm snega, ki se je s podlago bolj slabo sprijel. Pod okoli 1800 metri je novega snega precej manj. Sneg se je nižje hitro sesedal in talil. S strmih pobočij in v grapah so se prožili tudi plazovi mokrega snega. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 370 cm snega, na 1500 metrih do 190 cm in na 1000 metrih do okoli 60 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 50 do 90 cm, na 1000 metrih do okoli 20 cm. Snežna odeja je večinoma mokra in zmehčana, le visokogorju je sneg rahel, pod njim pa starejša trda ali skorjasta podlaga. Na grebenih so številne opasti. Snežna odeja se je pod okoli 1600 metri premočila do tal.

Nevarnost snežnih plazov je večinoma 3. stopnje, le v nižjih nadmorskih višinah, kjer je precej snega že skopnelo, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma, s travo porasla ali z listjem pokrita pobočja, kjer se lahko še prožijo plazovi mokrega snega, tudi talni. V visokogorju je novi sneg bolj slabo sprijet s podlago in lahko na strmejših pobočjih sprožite kakšen plaz delno sprijetega snega. V ponedeljek bo večinoma suho vreme. Ledišče je na nadmorski višini okoli 1800 metrov. Sneg se bo nižje sesedal in talil, višje pa preobražal in sesedal. V torek se bodo pojavljale manjše padavine. Meja sneženja bo na vzhodu malo pod 1000 metri, na zahodu pa višje, verjetno na okoli 1200 metrih. V sredogorju se bo nevarnost snežnih plazov počasi zmanjševala.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije