Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smučišče Kobla še ne obratuje

Vendar Smučišče 2864 kljub svojemu imenu ne bo sezonske narave, saj bo 190 10-sedežnih kabin obiskovalce vozilo na vrh tudi poleti. Poleg izhodišča za pohodnike bo na voljo tudi velik gorsko kolesarski park. V stari karavli pod vrhom Kor, ki je bila zgrajena ob koncu prve svetovne vojne, bo urejen gostinski objektJanez Pikon: Smučišče bo največje v Sloveniji in bi imelo 47 km smučarskih površin s kabinsko žičnico pod vrh Koble, ter vzhodno v smeri nad Soriško planino.

Smučišče Kobla še ne obratuje

Smučišču 2864 dobro kaže: V začetku februarja se je na skupnem sestanku z lastniki zemljišč na območju načrtovanega Smučišča 2864 srečal idejni vodja in investitor v 50 milijonov evrov vreden projekt Boštjan Čokl. Veliko lastnikov je pogodbe že podpisalo. Ko bodo podpisali vsi, bo lahko investitor Čokl v roku dveh tednov pričel s sečnjo, ki naj bi bila zaključena v dveh mesecih. Gre za ogromno količino lesa, nekje med 30 in 35 tisoč kubičnimi metri. Investitor Čokl je povedal, da se dogovarja z GG Bled, da bodo sečnjo izpeljali, lahko pa seveda vsak posamezni lastnik gozda, kjer se bo sekalo, sam poskrbi za posek. Za začetek gradnje novega smučišča so namreč potrebna soglasja lastnikov za posek gozda, kjer bodo potekale nove smučarske proge in stale žičniške naprave.

Smučišče bo največje v Sloveniji in bi imelo 47 km smučarskih površin s kabinsko žičnico pod vrh Koble, ter vzhodno v smeri nad Soriško planino ...

Namen sestanka je bil pozvati lastnike zemljišč, ki tega še niso naredili, k podpisu pogodbe in soglasja za posek gozdnih površin, ki jih je potrebno povsem očistiti drevja in grmovja.

Z vrha Koble (1498 m) v smeri severozahodno proti Julijskim AlpamZahodno ob vrhu Koble (1498 m) v smeri južno proti Kojci na PrimorskemZ vrha Koble (1498 m) v smeri vzhodno proti vencu gora nad Soriško planino

Na trasi gondolske žičnice mora biti namreč 15-metrski pas, v katerem ne sme biti dreves ali stavb. Razširiti je potrebno tudi nekatere obstoječe smučarske proge in narediti še nekaj novih prog. Vse to je v skladu s standardi, ki jih določa zakon.

Z zahodnega vrha in grebena Slatnika (1609 m) v smeri severzahodno proti Julijskim AlpamZ vrha Koble (1498 m) v smeri vzhodno proti vencu gora nad Soriško planino

Čokl je povedal tudi, da se dogovarja, da bo večino lesa odkupil LIP, ostalo pa bo odpeljano po železnici, da ne bodo trpele lokalne ceste. Vsi lastniki bodo za svoj les dobili odkupnino, ki bo usklajena z vrednostjo lesa na trgu na dan odkupa. Prav tako bodo lastniki zemljišč od podjetja MPM Engeneering d. o. o. dobili odškodnino za uporabo njihove zemlje, ki bo vsako leto do konca januarja izplačana v celoti za vse leto.

Glede nakupa smučarskih kart je Čokl povedal, da ima vsak od lastnikov, ki so podpisani na pogodbi, vsako leto pravico za polovično ceno kupiti neprenosljivo sezonsko karto. Hkrati pa lahko vsak lastnik prav tako po polovični ceni kupi po eno sezonsko karto za vsak začeti hektar zemljišča, po katerem bo potekalo smučišče.

Smučišče bo zasedlo področje, ki je veliko kar 1,34 milijona kvadratnih metrov. Večina zemlje je, po Čoklovih besedah, v lasti Nadškofije Ljubljana, s katero potekajo posebni pogovori.

Vsi projekti zaključeni

Boštjan Čokl je zbrane seznanil tudi, da so vsi projekti za smučišče gotovi. Tako lahko v kratkem času pridobi gradbeno dovoljene za izgradnjo garažne hiše. Prav tako na Ministrstvu za infrastrukturo že čaka gradbeno dovoljenje za izgradnjo dveh kabinskih žičnic, G1 bo vozila od garažne hiše do Raven, G2 pa z Raven na vrh Koble. Vendar mora, da lahko gradbeno dovoljenje prevzame, pridobiti še soglasja štirih lastnikov zemljišč, na katerih bosta stali G1 in G2.

Ob tem je Čokl povedal, da lahko strateški partner Leitner, ki bo izdelal žičniški sistem za Smučišče 2864, po pridobitvi teh štirih soglasij takoj začne s proizvodnjo in v dveh mesecih se lahko prične gradnja žičnic G1 in G2.

Smučišče je rešilna bilka

Smučišče 2864 je eden redkih razvojnih projektov, ki se odvijajo v Sloveniji in lahko smo veseli, da se odvija prav v Bohinju. Kot je povedal Boštjan Čokl, se s Smučiščem 2864 rešuje približno 14.000 postelj s področja Bohinja in Bleda, ki so po njemu znanih podatkih trenutno le približno 12-odstotno zasedene.

Smučišče bo največje v Sloveniji in bi imelo 47 km smučarskih površin s kabinsko žičnico pod vrh Koble, ter vzhodno v smeri nad Soriško planino, za otroke in začetnike bo na voljo žičnica Bistrica.

Vendar Smučišče 2864 kljub svojemu imenu ne bo sezonske narave, saj bo 190 10-sedežnih kabin obiskovalce vozilo na vrh tudi poleti. Poleg izhodišča za pohodnike bo na voljo tudi velik gorsko kolesarski park. V stari karavli pod vrhom Kor, ki je bila zgrajena ob koncu prve svetovne vojne, bo urejen gostinski objekt. Investitor je že dogovorjen s Skladom kmetijskih zemljišč za 50-letni najem objekta. Obstoječo kamnito zgradbo nameravajo nadgraditi v steklu in narediti samozadostno stavbo po zgledu iz tujine. Z Ministrstvom za kulturo se dogovarjajo tudi, da bi iz obstoječih bunkerjev naredili še dodatno atrakcijo za obiskovalce v smislu muzeja na prostem.

Hkrati pa ima načrtovano smučišče zadostno višinsko razliko, in sicer 1050 metrov, da bi lahko na njem izpeljali ženski smuk za Svetovni pokal. Še večja verjetnost za uresničitev takega tekmovanja je tudi dejstvo, da je strateški partner Smučišča 2864 Leitner eden generalnih pokroviteljev FIS tekmovanj. Svetovni pokal v smuku za ženske bi lahko gostili v roku od treh do štirih let.

Sestanek tudi z županom

V drugi polovici februarja je na sestanek lastnike zemljišč povabil tudi župan Franc Kramar z željo, da se razjasnijo nekatere dileme. Na sestanku je postalo jasno, da so vsi lastniki zemljišč, ki do sestanka z županom še niso podpisali pogodb z investitorjem, naklonjeni novemu smučišču, vendar so potrebovali odgovore na vprašanja, ki so se jim porodila ob prebiranju v začetku februarja vročenih pogodb. Župan jim je povedal, da bo Boštjan Čokl na voljo za odgovore na dan, ko bo v Bohinj Park EKO Hotelu na voljo notar, ki bo overil podpisane pogodbe.

Precej lastnikov zemljišč se je odzvalo na to povabilo in približno tretjina jih je pogodbe o poseku gozda tudi podpisala. V kolikor takega napredka ne bi bilo, bi bila verjetno zgodba novega smučišča končana, kar bi za sabo potegnilo tudi zaprtje Čoklovega Hotela in vodnega parka letos jeseni.

Smučišče 2864 kljub svojemu imenu ne bo samo sezonske narave, saj bo 190 10-sedežnih kabin obiskovalce vozilo na vrh tudi poleti. Poleg izhodišča za pohodnike bo na voljo tudi velik gorskokolesarski park.

Vir: Bohinjske novice, 8. marec 2013: Petra Lotrič Ogrin


Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Smučišče Kobla še ne obratuje

Video: Smučišče in spomini

Smučišče 2864Hkrati pa ima načrtovano smučišče zadostno višinsko razliko, in sicer 1050 metrov, da bi lahko na njem izpeljali ženski smuk za Svetovni pokal Smučišče 2864Še večja verjetnost za uresničitev takega tekmovanja je tudi dejstvo, da je strateški partner Smučišča 2864 Leitner eden generalnih pokroviteljev FIS tekmovanj. Svetovni pokal v smuku za ženske bi lahko gostili v roku od treh do štirih let

4 komentarjev na članku "Smučišče Kobla še ne obratuje"

Franci Savenc,

Komentar: Jan Predovic, 10. marec, ob 22:53 je bil umaknjen, ker se je "avtor" registriral z napačnimi podatki. - Urednik


Metod Škarja,

Kolikor vidim s skice zgoraj desno, bo za smučišče uporabljeno tudi obstoječe smučišče Kobla, le prevoz gor bo z bistveno večjo kapaciteto z novima gondolama (kot npr. na Višarjah in Sella Nevei). Tak prevoz je bistveno hitrejši in poveča zmogljivost smučišča v primerjavi s sedanjimi počasnimi sedežnicami. Nova je le gondola na Slatnik.

Tako da vse skupaj le ni taka okoljska katastrofa, kot se prikazuje.


Tomaž Ogrin,

Aha, zdaj pa s tem na dan. Zaprtje, če ne bo tega in onega. Se pravi, da je bila investicija v hotel strel v prazno. Pa ni nujno, da bi bila. Samo ne zna se it turizma.


Matej Kucler,

Kot, da ni dovolj že obstoječih smučišč, kjer je potrebno le obnovit žičnico, le kdo se je to spomnil, previdevam da tistem ni niti malo mar do narave in uničevanje gozda. Ja imamo dovolj gozdov, ampak tu gre za golosek.

Pa še nekaj CENE v tujini se dobi več za to, kar se ponuja v Sloveniji.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije