Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 08.03.13

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek se bo v vzhodni Sloveniji delno zjasnilo. Drugod bo oblačno, občasno bo deževalo, popoldne le ponekod na Notranjskem in Primorskem. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1800 metrov. Čez dan bo pihal jugozahodni veter.
V soboto bo oblačno, padavine se bodo razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja bo na višini okoli 1500 metrov.
V nedeljo in ponedeljek bo oblačno, občasno bo deževalo, več padavin bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije. Meja sneženja bo med 1200 in 1400 metri nadmorske višine. V vzhodni Sloveniji bodo tudi krajša obdobja delno jasnega vremena.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je od srede je v gorah oblačno in megleno vreme z občasnimi padavinami, ki so bile pogostejše v Julijskih Alpah in v predgorju. Snežilo je tudi do nadmorske višine okoli 1700 metrov. V vzhodnih Karavankah in na Pohorju je bilo večinoma suho in občasno je sijalo sonce. Ledišče se je do danes zjutraj dvignilo do nadmorske višine okoli 2200 metrov. Snežna odeja se je, razen višje v visokogorju, hitreje sesedala in preobražala, ob dežju tudi ponekod premočila do tal in talila. Nad mejo sneženja je predvsem v Julijcih zapadlo okoli 5 centimetrov snega, v zahodnih Julijcih pa lahko tudi precej več. S strmih pobočij so se prožili posamezni plazovi mokrega snega. Na 2500 metrov je v Julijcih do okoli 360 centimetrov snega, na 1500 metrih do 220 centimetrov in na 1000 metrov do okoli 80 centimetrov. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 70 do 110 centimetrov, na 1000 metrih do okoli 40 centimetrov. Več snega je v senčnih legah kot v prisojah. Snežna odeja je večinoma mokra in zmehčana, le visokogorju je trda ali nov sneg na skorjasti podlagi. Na grebenih so številne opasti, na vetru izpostavljenih legah je sneg spihan in podlaga poledenela. V vzhodnih Karavankah in na Pohorju je sneg južen le zaradi otoplitve, višje je ponoči pomrznil.

Nevarnost snežnih plazov je večinoma 3. stopnje. Pod mejo sneženja se je sneg ojužil in namočil, zlasti v zahodnem delu Julijskih Alp in v predgorju, ker je tam padlo kar nekaj dežja. Predvsem tam se je povečala možnost proženja talnih plazov mokrega snega s strmih, travnatih ali z listjem prekritih pobočij. Višje se lahko v zahodnih Julijcih plazi novi sneg. Tudi drugod se je pod okoli 2000 metrov sneg že delno premočil zaradi otoplitve in se povečuje možnost plazenja. Danes bo večinoma suho, le v zahodnem in južnem delu Julijskih Alp ter v hribih tja do Snežnika se bodo pojavljale občasne padavine, snežilo bo večinoma do okoli 1800 metrov ali celo višje. Jutri se bodo padavine razširile nad vso Slovenijo, meja sneženja se bo nekoliko znižala, verjetno pod 1500 metrov. Tudi v nedeljo bodo občasno še padavine. Meja sneženja se bo še zniževala. Sneg se bo ob koncu tedna sesedal in talil, v visokogorju nad okoli 1800 metrov pa ga bo kar nekaj zapadlo. Še pričakujemo plazove mokrega snega s strmejših pobočij, v nadmorskih višinah z novim snegom pa se bo povečala možnost plazenja svežega snega.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije