Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 06.03.13

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 10.31 se je na smučišču Kope, občina Mislinja, poškodovala smučarka. Zaradi poškodbe kolena je bila z reševalnim vozilom odpeljana v SB Slovenj Gradec.

Ob 14.30 so na Pokljuki, občina Gorje, posredovali gorski reševalci postaje GRS Radovljica, policija in policijski helikopter, kjer so iskali pogrešano osebo. Pregledali so teren na območju Debele peči, Mrežic, Planine Javornik in njene okolice ter Kranjske doline. Pogrešane osebe niso našli.

Predviden razvoj vremena

V sredo in četrtek bo v severovzhodni Sloveniji deloma jasno in povečini suho, drugod bo oblačno. V zahodni, južni in osrednji Sloveniji bo občasno deževalo. Več padavin bo v hribovitih krajih. Meja sneženja se bo danes dvignila do nadmorske višine okoli 1300 metrov, v četrtek pa do okoli 1500 metrov. Pihal bo jugozahodni veter, zvečer in ponoči pa bo ob morju pihal jugo.
V petek bo pretežno oblačno, padavine bodo oslabele in popoldne tudi povečini ponehale.
V soboto bo pretežno oblačno in povečini suho.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je Suho in sončno vreme zdržalo do torka popoldne. Sprva je bilo ledišče na nadmorski višini okoli 1600 m, a se je občasno dvignilo celo nad 2000 metri. Sneg se je na prisojnih pobočjih čez dan ojužil, ponoči pomrznil. Ker je bil zrak zelo suh, so se ojužila le južna pobočja z dovolj strmim naklonom. V osojah in višje je sneg ostajal suh in pomrznjen. Do danes se je pooblačilo, na zahodu je začelo rahlo deževati, nad okoli 1400 m pa rahlo snežiti. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 360 cm snega, na 1500 metrih do 240 cm in na 1000 metrih do okoli 100 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 90 do 130 cm, na 1000 metrih do okoli 70 cm. Več snega je v senčnih legah kot v prisojah. Snežna odeja je večinoma prekrita s skorjo, ponekod v osojah je sneg še suh. Pod okoli 1500 m je sneg ojužen. Na grebenih so številne opasti.

Nevarnost snežnih plazov večinoma 2. stopnje, pod mejo sneženja pa se bo sneg v krajih s padavinami (Julijci in zahodne Karavanke, zahodni del Kamniških Alp) namočil in povečala se bo možnost proženja talnih plazov mokrega snega s strmejših pobočij. Tam bo nevarnost 3. stopnje. V visokogorju se bo postopno povečevala nevarnost plazov zaradi novega snega, ki bo padal na trdo podlago. Do petka zjutraj bo namreč v zahodnem in jugozahodnem delu Julijskih Alp lahko zapadlo do okoli 40 cm snega.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije